Košík je prázdný

Kontejnerová Virtualizace je technologie, která umožňuje izolaci aplikací do samostatných prostředí zvaných kontejnery. Tyto kontejnery sdílejí jádro operačního systému hostitele, ale mohou být spuštěny s různými verzemi a konfiguracemi softwaru, což zajišťuje vysokou úroveň flexibility a efektivity. V tomto článku prozkoumáme různé platformy a nástroje pro kontejnerovou virtualizaci, které jsou v současné době dostupné na trhu.

Docker

Docker je nejpopulárnější a nejrozšířenější platforma pro kontejnerovou virtualizaci. Umožňuje snadné balení, distribuci a spouštění aplikací. Docker kontejnery jsou lehké, což znamená, že mají minimální režijní náklady a mohou být rychle spuštěny na různých operačních systémech.

Kubernetes

Kubernetes, často zkracovaný jako K8s, je open-source systém pro automatizované nasazování, škálování a správu kontejnerizovaných aplikací. Kubernetes umožňuje pracovat s kontejnery napříč různými hostingovými prostředími, což usnadňuje implementaci cloud-native aplikací s vysokou dostupností a škálovatelností.

Podman

Podman je nástroj pro správu kontejnerů a obrázků, který slouží jako alternativa k Dockeru. Jedná se o daemonless nástroj, což znamená, že nevyžaduje běžící démona, jako je to u Dockeru. Podman podporuje spouštění kontejnerů jako regulární uživatel bez potřeby root přístupu, což zvyšuje bezpečnost.

containerd

containerd je průmyslový standard pro spouštění kontejnerů, který byl původně vyvinut jako podprojekt Dockeru. Jedná se o jádrový kontejnerový runtime (běhové prostředí), které je navrženo tak, aby bylo jednoduché, robustní a přenosné. containerd je používán mnoha cloudovými poskytovateli a v produktech jako Kubernetes.

CRI-O

CRI-O je lehký kontejnerový runtime specificky navržený pro Kubernetes. Podporuje standard Open Container Initiative (OCI) pro kontejnery a nabízí alternativu k tradičním runtime jako Docker a containerd. CRI-O je zaměřený na jednoduchost a efektivitu, což z něj činí ideální volbu pro nasazování v Kubernetes prostředí.

LXC/LXD

Linux Containers (LXC) je nízkoúrovňová technologie pro kontejnerovou virtualizaci v Linuxu, která umožňuje běh více izolovaných Linuxových systémů (kontejnerů) na jednom hostitelském systému. LXD je novější vrstva nad LXC, která přináší lepší uživatelskou zkušenost a jednodušší správu kontejnerů, včetně podpory pro obrazové kontejnery a síťování.

OpenVZ

OpenVZ je virtualizační technologie založená na kontejnerech pro Linux, která umožňuje existenci více, izolovaných kopií operačního systému na jediném fyzickém serveru. OpenVZ je známé svou efektivitou a schopností provozovat tisíce kontejnerů na jednom serveru.

rkt (pronounced "rocket")

rkt byl open-source kontejnerový runtime, který se zaměřil na bezpečnost a výkon. Ačkoliv vývoj rkt byl v roce 2020 ukončen, jeho designové principy a některé technologie byly integrovány do dalších kontejnerových platforem.

 

Kontejnerová virtualizace se stala klíčovou technologií pro vývoj a provoz moderních aplikací, nabízí flexibilitu, efektivitu a snadnou správu. Výběr správné platformy nebo nástroje závisí na konkrétních požadavcích projektu, bezpečnostních požadavcích a preferovaném workflow. Výše uvedený seznam představuje široký výběr dostupných nástrojů, každý s jeho jedinečnými vlastnostmi a výhodami.