Košík je prázdný

Domain Name System (DNS) je základním stavebním kamenem internetu. Jeho hlavní funkcí je překládat lidsky čitelné doménové názvy (například www.priklad.cz) na IP adresy počítačů (například 192.0.2.1), na kterých tyto Webové stránky běží. Správa vlastních DNS serverů na virtuálním privátním serveru (VPS) umožňuje vyšší kontrolu, zabezpečení a flexibilitu v řízení toho, jak jsou doménová jména přeložena a jak rychle se informace aktualizují v celosvětovém DNS systému.

Výběr softwaru pro DNS servery: BIND vs. PowerDNS

Při nastavení vlastního DNS serveru jsou mezi nejpopulárnější volby BIND (Berkeley Internet Name Domain) a PowerDNS. BIND je nejstarší a nejpoužívanější DNS softwarový balíček na internetu, zatímco PowerDNS nabízí modernější architekturu a lepší podporu databázových backendů.

Instalace a základní konfigurace BIND

  • Instalace: Na většině Linuxových distribucí je možné BIND nainstalovat pomocí správce balíčků, například apt pro Debian/Ubuntu (sudo apt install bind9) nebo yum pro CentOS (sudo yum install bind).
  • Konfigurace: Základní konfigurace BIND se nachází v souboru /etc/bind/named.conf. Zde je možné definovat zónové soubory, které obsahují informace o doménách spravovaných na serveru. Příklad zónového souboru pro doménu priklad.cz by mohl vypadat takto:
    zone "priklad.cz" IN {
        type master;
        file "/etc/bind/db.priklad.cz";
    };
    ​

 

Instalace a základní konfigurace PowerDNS

  • Instalace: PowerDNS lze také snadno nainstalovat pomocí správce balíčků. Pro Debian/Ubuntu použijte sudo apt install pdns-server a pro CentOS sudo yum install pdns.
  • Konfigurace: PowerDNS používá databázi pro ukládání DNS záznamů, což umožňuje snadnější správu velkých objemů dat. Konfigurační soubor se obvykle nachází v /etc/powerdns/pdns.conf, kde lze nastavit připojení k databázi a další parametry. Příklad konfigurace pro MySQL databázi:
    launch=gmysql
    gmysql-host=localhost
    gmysql-user=pdns
    gmysql-password=vašeHeslo
    gmysql-dbname=pdns
    ​

 

Bezpečnostní aspekty správy DNS serverů

Bezpečnost by měla být klíčovým aspektem správy vlastních DNS serverů. Zajištění, že komunikace mezi vaším serverem a klienty je šifrovaná pomocí DNSSEC, a pravidelná aktualizace softwaru jsou nezbytné kroky k ochraně proti útokům a zneužití.

 

Správa vlastních DNS serverů na VPS může být náročná, ale nabízí významné výhody v kontrole, rychlosti a bezpečnosti DNS operací. Volba mezi BIND a PowerDNS závisí na vašich konkrétních požadavcích a preferencích v oblasti správy a skalovatelnosti. Vždy dbáte na důslednou konfiguraci a bezpečnostní opatření, abyste zajistili spolehlivý a bezpečný DNS servis.