Košík je prázdný

MongoDB je oblíbený dokumentově orientovaný NoSQL databázový systém, který se vyznačuje vysokou výkonností, otevřeností, škálovatelností a flexibilitou. Pro vývojáře a správce databází je důležité umět MongoDB správně nainstalovat a nakonfigurovat na různých operačních systémech. V tomto článku se podíváme na proces instalace a základní konfigurace MongoDB na operačních systémech Linux, Windows a macOS.

Instalace na Linuxu

1. Přidání MongoDB repozitáře

Na většině Linuxových distribucí je nejprve potřeba přidat oficiální MongoDB repozitář. Pro Ubuntu můžete použít následující příkazy:

wget -qO - https://www.mongodb.org/static/pgp/server-4.4.asc | sudo apt-key add -
echo "deb [ arch=amd64,arm64 ] https://repo.mongodb.org/apt/ubuntu bionic/mongodb-org/4.4 multiverse" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/mongodb-org-4.4.list

2. Instalace MongoDB

Po přidání repozitáře můžete MongoDB nainstalovat pomocí správce balíčků:

sudo apt-get update
sudo apt-get install -y mongodb-org

3. Spuštění MongoDB

Po instalaci můžete MongoDB spustit a povolit jeho automatické spouštění při startu systému:

sudo systemctl start mongod
sudo systemctl enable mongod

Instalace na Windows

1. Stažení instalačního souboru

Pro Windows stačí navštívit oficiální stránky MongoDB a stáhnout instalační soubor pro Windows. V průběhu instalace si můžete vybrat typ instalace a cestu, kam chcete MongoDB nainstalovat.

2. Instalace MongoDB

Spusťte stažený instalační soubor a postupujte podle instrukcí v instalačním průvodci. Během instalace si můžete zvolit, zda chcete nainstalovat MongoDB jako službu.

3. Konfigurace a spuštění

Po instalaci můžete konfigurovat cestu k databázovým souborům a logům. Poté můžete MongoDB spustit spuštěním mongod.exe s příslušnými parametry.

Instalace na macOS

1. Instalace pomocí Homebrew

Na macOS je nejsnazší cestou instalace MongoDB použití správce balíčků Homebrew:

brew tap mongodb/brew
brew install mongodb-community

2. Spuštění MongoDB

MongoDB můžete spustit pomocí Homebrew služby:

brew services start mongodb/brew/mongodb-community

Základní konfigurace

Po instalaci MongoDB na jakémkoliv operačním systému je důležité provést základní konfiguraci pro zajištění bezpečnosti a optimálního výkonu. To zahrnuje:

  • Nastavení autentizace: Upravte konfigurační soubor mongod.conf pro povolení autentizace a vytvořte uživatelské účty s příslušnými oprávněními.

  • Zabezpečení síťového připojení: Omezte přístup k databázi pouze na důvěryhodné IP adresy a nastavte šifrování dat při přenosu.

  • Konfigurace replikace a zálohování: Pro zvýšení odolnosti proti selhání a ztrátě dat nastavte replikaci dat a pravidelné zálohování.

Pro konkrétní kroky a příklady konfigurace odkazujeme na oficiální dokumentaci MongoDB, která poskytuje podrobné informace a návody pro různé operační systémy a konfigurační scénáře.