Košík je prázdný

MongoDB je dokumentově orientovaná NoSQL databáze, která umožňuje ukládání strukturovaných dat ve formátu, který je podobný JSON. MongoDB je široce používána pro svou flexibilitu, škálovatelnost a výkonnost. V tomto článku se zaměříme na základní CRUD (Create, Read, Update, Delete) operace v MongoDB, které jsou základem pro manipulaci s daty.

CRUD Operace

CRUD operace představují čtyři základní akce, které lze provádět na datech uložených v databázi. V případě MongoDB jsou tyto operace implementovány pomocí různých metod JavaScriptového API.

Vytváření (Create)

Pro vytváření nových dokumentů v MongoDB používáme metodu insertOne() pro vložení jednoho dokumentu, nebo insertMany() pro vložení více dokumentů najednou do kolekce.

db.kolekce.insertOne({
  jmeno: "Jan Novák",
  vek: 30,
  email: "Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript."
});

db.kolekce.insertMany([
  { jmeno: "Petr Svoboda", vek: 25, email: "Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript." },
  { jmeno: "Lucie Králová", vek: 28, email: "Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript." }
]);

Čtení (Read)

Pro čtení dokumentů z MongoDB můžeme použít metodu find(), která umožňuje vyhledávání dokumentů na základě různých kritérií. Pro získání jednoho konkrétního dokumentu můžeme použít findOne().

db.kolekce.find({ vek: { $gt: 25 } }); // Najde všechny dokumenty s věkem větším než 25

db.kolekce.findOne({ jmeno: "Jan Novák" }); // Najde první dokument s jménem Jan Novák

Aktualizace (Update)

Aktualizace dokumentů se provádí pomocí metod updateOne() nebo updateMany(), které umožňují změnit existující dokumenty na základě určitých kritérií.

db.kolekce.updateOne(
  { jmeno: "Jan Novák" },
  { $set: { vek: 31 } }
); // Aktualizuje věk Jana Nováka na 31

db.kolekce.updateMany(
  { vek: { $lt: 30 } },
  { $inc: { vek: 1 } }
); // Zvýší věk všech osob mladších 30 let o 1

Mazání (Delete)

Pro odstranění dokumentů slouží metody deleteOne() a deleteMany(). Tyto metody umožňují odstranit dokumenty splňující určitá kritéria.

db.kolekce.deleteOne({ jmeno: "Jan Novák" }); // Odstraní dokument s jménem Jan Novák

db.kolekce.deleteMany({ vek: { $lt: 30 } }); // Odstraní všechny dokumenty s věkem menším než 30 let

CRUD operace jsou základními stavebními kameny pro práci s databázemi, včetně MongoDB. Pochopení těchto operací je klíčové pro efektivní manipulaci s daty a jejich správu. MongoDB nabízí bohaté možnosti pro práci s daty, ať už se jedná o jednoduché vkládání dat nebo složité dotazy. Rozsáhlá dokumentace a komunitní podpora usnadňují vývojářům rychlé osvojení těchto operací a jejich efektivní využití v praxi.