Košík je prázdný

V dnešním digitálním světě je navigační menu klíčovou součástí každé Webové stránky. Poskytuje uživatelům snadný přístup k různým částem webu a zlepšuje celkovou uživatelskou zkušenost. V tomto článku se podrobně podíváme na postup vytvoření jednoduchého, ale efektivního navigačního menu s využitím HTML a CSS.

Základy HTML

HTML (HyperText Markup Language) je značkovací jazyk, který se používá k definování struktury webových stránek. Pro vytvoření základního navigačního menu budeme potřebovat pouze několik základních HTML elementů.

Struktura menu

Nejdříve vytvoříme základní strukturu menu pomocí nečíslovaného seznamu (<ul>), kde každá položka menu bude reprezentována položkou seznamu (<li>). Odkazy v menu budou reprezentovány pomocí elementu <a>, který umožňuje přechod na jinou stránku nebo část stránky.

<nav>
    <ul>
        <li><a href="#home">Domů</a></li>
        <li><a href="#about">O nás</a></li>
        <li><a href="#services">Služby</a></li>
        <li><a href="#contact">Kontakt</a></li>
    </ul>
</nav>

Stylování s CSS

CSS (Cascading Style Sheets) se používá k definování vzhledu a formátování HTML dokumentu. Pomocí CSS můžeme přizpůsobit vzhled našeho navigačního menu, například změnit barvu pozadí, textu, přidat efekty při najetí myši a další.

Základní stylování

Nejdříve aplikujeme základní styly na naše menu, abychom odstranili výchozí prohlížečové styly a nastavili menu vodorovně.

nav ul {
    list-style: none;
    padding: 0;
    margin: 0;
    background-color: #333;
    overflow: hidden;
}

nav li {
    float: left;
}

nav li a {
    display: block;
    color: white;
    text-align: center;
    padding: 14px 20px;
    text-decoration: none;
}

nav li a:hover {
    background-color: #ddd;
    color: black;
}

Responzivní design

V dnešní době je důležité, aby webové stránky byly responzivní a dobře se zobrazovaly na různých zařízeních. Přidáním následujícího CSS kódu zajistíme, že naše navigační menu bude flexibilní a přizpůsobí se různým velikostem obrazovek.

@media screen and (max-width: 600px) {
    nav li {
        float: none;
        width: 100%;
    }
}

Tento kód aplikuje změny v layoutu pro zařízení s šířkou obrazovky 600px nebo menší. Položky menu se zobrazí vertikálně místo vodorovně, což zlepší čitelnost a ovladatelnost na menších zařízeních.

Použitím HTML a CSS můžeme vytvořit jednoduché, ale funkční navigační menu, které zlepší uživatelskou zkušenost na naší webové stránce. Díky responzivnímu designu bude naše menu efektivně fungovat na různých zařízeních, od desktopů po mobilní telefony.