Košík je prázdný

Vývoj aplikací v PHP často zahrnuje práci s databázemi, přičemž MySQL je jednou z nejpopulárnějších volb. K interakci s databází MySQL v PHP lze využít rozhraní mysqli. Avšak, při pokusu o použití tohoto rozhraní se můžete setkat s chybou: "Fatal error: Uncaught Error: Class 'mysqli' not found". Tento článek se zaměřuje na podrobné vysvětlení a řešení této problematiky.

Příčiny chyby

Chyba "Fatal error: Uncaught Error: Class 'mysqli' not found" obvykle signalizuje, že rozšíření mysqli není ve vaší instalaci PHP aktivní. Rozšíření mysqli (MySQL Improved) je doporučený způsob práce s databázemi MySQL v PHP díky svým vylepšením oproti staršímu rozhraní mysql.

Diagnostika problému

Než přejdeme k opravě, je důležité ověřit, zda je rozšíření mysqli skutečně neaktivní. To můžete provést spuštěním následujícího příkazu v konzoli nebo terminálu: php -m

Tento příkaz vypíše všechna aktivní rozšíření PHP. Pokud v seznamu nevidíte mysqli, znamená to, že rozšíření není aktivováno.

Oprava chyby

Aktivace rozšíření mysqli

1. Zjištění cesty k souboru php.ini

Prvním krokem je zjištění, který konfigurační soubor php.ini vaše instalace PHP používá. Tuto informaci získáte spuštěním: php --ini

2. Úprava souboru php.ini

Otevřete zjištěný soubor php.ini v textovém editoru. Najděte řádek, který obsahuje ;extension=mysqli nebo ;extension=mysqli.so (pro Linux/Mac) a odstraňte z něj středník (;), což komentář deaktivuje. Pokud tento řádek ve vašem souboru php.ini chybí, manuálně jej přidejte do sekce rozšíření.

3. Restartování webového serveru

Po uložení změn v souboru php.ini je nutné restartovat webový server, aby se změny projevily. Proces restartu se liší v závislosti na použitém webovém serveru (Apache, Nginx, XAMPP, WAMP atd.).

Alternativní řešení

Pokud i po aktivaci rozšíření mysqli problém přetrvává, je možné, že vaše verze PHP není kompatibilní s instalovanou verzí MySQL serveru nebo že PHP není správně nainstalováno. V takovém případě doporučujeme:

  • Zkontrolovat kompatibilitu verzí PHP a MySQL.
  • Reinstalovat PHP s podporou pro MySQL.

 

Chyba "Fatal error: Uncaught Error: Class 'mysqli' not found" je obvykle způsobena neaktivním rozšířením mysqli v PHP. Její oprava spočívá v aktivaci tohoto rozšíření prostřednictvím úpravy konfiguračního souboru php.ini a následném restartování webového serveru. Pokud problém přetrvává, je doporučeno zkontrolovat kompatibilitu verzí PHP a MySQL a případně provést reinstalaci PHP.