Košík je prázdný

Vývoj webových aplikací v PHP často zahrnuje práci s databázemi, přičemž MySQL je jednou z nejpopulárnějších volb. Při interakci s databází MySQL prostřednictvím PHP rozhraní mysqli mohou vývojáři narazit na různé chybové hlášky, které mohou způsobit zmatek a frustraci. Jednou takovou chybou je varování: "Warning: mysqli_fetch_array() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given". Tento článek podrobně vysvětluje význam této chyby a poskytuje kroky k jejímu řešení.

Rozbor chyby

Než přejdeme k samotnému řešení, je důležité porozumět, co tato chybová zpráva znamená. Funkce mysqli_fetch_array() je standardní funkcí v PHP pro načítání řádků z výsledku dotazu do databáze jako asociativního, numerického nebo obojího pole. Chybová zpráva poukazuje na to, že místo očekávaného typu parametru mysqli_result (což je objekt obsahující data vrácená z databáze) byla funkci předána hodnota typu bool (pravdivostní hodnota).

Příčiny vzniku chyby

Tato chyba se většinou objevuje v následujících situacích:

  • Chyba v SQL dotazu: Pokud je SQL dotaz napsán nesprávně (např. chybná syntaxe, nesprávné názvy tabulek nebo sloupců), dotaz selže a funkce, která měla vrátit mysqli_result, vrátí místo toho false.
  • Problémy s připojením k databázi: Pokud selže připojení k databázi z jakéhokoli důvodu (např. špatné přihlašovací údaje, databázový server není dostupný), dotaz nemůže být proveden, což vede k vrácení hodnoty false.

Řešení problému

Pro odstranění této chyby je třeba provést několik kroků:

1. Ověření správnosti SQL dotazu: Nejprve se ujistěte, že váš SQL dotaz je syntakticky správný a odkazuje na existující tabulky a sloupce. To můžete udělat ručně nebo použitím nástrojů pro správu databáze.

2. Kontrola připojení k databázi: Ujistěte se, že vaše připojení k databázi je správně nastaveno a funkční. To zahrnuje ověření přihlašovacích údajů, hostname, názvu databáze a portu.

3. Správné zacházení s chybami: Použijte funkce mysqli_error() a mysqli_errno() pro získání konkrétních chybových zpráv a kódů po neúspěšných dotazech. To vám umožní lépe diagnostikovat problém.

$query = "VAŠE SQL PŘÍKAZY ZDE";
$result = mysqli_query($conn, $query);

if (!$result) {
    die("SQL Error: " . mysqli_error($conn));
}

while ($row = mysqli_fetch_array($result)) {
    // zpracování dat
}

4. Ošetření návratových hodnot: Vždy ošetřete možnost, že dotaz může vrátit false. Tím se vyhnete nejen chybám, ale i potenciálním bezpečnostním rizikům.

 

Chyba "Warning: mysqli_fetch_array() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given" signalizuje problém s dotazem do databáze nebo s připojením k ní. Správným diagnostikováním a řešením příčin této chyby zajistíte, že váš kód bude robustnější a vaše aplikace stabilnější.