Košík je prázdný

Chybová zpráva "Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent" je běžným varováním, které programátoři často vidí při práci s PHP, zvláště když se snaží zahájit novou session nebo obnovit existující session po odeslání HTTP hlaviček. Toto varování naznačuje, že vaše skript se pokusilo zahájit session po tom, co již byly odeslány HTTP hlavičky do prohlížeče. V PHP, jednou co jsou hlavičky odeslány, nelze provést určité operace, jako je zahájení session nebo nastavení cookies, protože tyto informace musí být součástí hlaviček.

Základní příčiny

1. Výstup před voláním session_start()

Jednou z nejběžnějších příčin této chyby je, že nějaký výstup (echo, print, nebo bílé znaky mimo PHP tagy) je generován před voláním session_start(). V PHP skriptech by žádný výstup neměl předcházet volání této funkce.

2. BOM (Byte Order Mark)

Další potenciální problém může být přítomnost Byte Order Mark (BOM) na začátku PHP souboru. BOM je skrytá sekvence bajtů, která může být použita k určení kódování souboru. Bohužel, pokud je BOM přítomná v PHP souboru, může být interpretována jako výstup.

3. Automatické odesílání hlaviček

V některých případech mohou být hlavičky automaticky odesílány serverem nebo PHP konfigurací (například když se používá output_buffering).

Řešení

1. Ověření místa volání session_start()

Ujistěte se, že volání session_start() je umístěno před jakýmkoli výstupem v skriptu. To zahrnuje HTML značky, echo, print, nebo dokonce bílé znaky mimo PHP tagy.

2. Kontrola a odstranění BOM

Pokud je problém způsoben BOM, použijte textový editor s podporou zobrazení a odstranění BOM a ujistěte se, že vaše soubory jsou uloženy bez BOM.

3. Správná konfigurace output_buffering

Pokud je to možné, můžete také použít PHP direktivu output_buffering v konfiguračním souboru php.ini nebo pomocí funkce ini_set() ve vašem skriptu k odeslání všech hlaviček najednou, což může zabránit nechtěnému odesílání hlaviček.

4. Použití ob_start()

Dalším řešením může být použití ob_start() na začátku skriptu, což spustí výstupní bufferování. Tím se zabrání odeslání jakýchkoli hlaviček nebo výstupu, dokud explicitně nevoláte ob_end_flush() nebo podobnou funkci.

 

Chyba "Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent" je často způsobena základními chybami v manipulaci s výstupem skriptu. Pochopením a správným uplatněním výše uvedených řešení můžete tento problém efektivně řešit a zabránit jeho vzniku v budoucnosti.