Košík je prázdný

Chyba NET::ERR_CERT_AUTHORITY_INVALID patří mezi běžné bezpečnostní varování, které uživatelé mohou vidět ve svých webových prohlížečích při pokusu o přístup k webovým stránkám. Tato chybová zpráva signalizuje, že SSL/TLS certifikát Webové stránky nebyl vydán důvěryhodnou certifikační autoritou (CA), což zpochybňuje autenticitu stránky a může ohrozit bezpečnost uživatelova spojení.

Příčiny problému

K chybě NET::ERR_CERT_AUTHORITY_INVALID může dojít z několika důvodů, mezi které patří:

  • Certifikát vydala neznámá nebo nedůvěryhodná CA: Prohlížeče a operační systémy mají seznam důvěryhodných certifikačních autorit, a pokud certifikát stránky není vydán jednou z nich, prohlížeč zobrazí varování.
  • Samopodepsaný certifikát: Webové stránky používající samopodepsané certifikáty (vytvořené a podepsané subjektem, který není důvěryhodnou CA) také vyvolají toto varování.
  • Problémy s mezipředky certifikátu: Někdy webové servery nesprávně nakonfigurují certifikační řetězec, což způsobuje, že prohlížeč nemůže ověřit důvěryhodnost certifikátu.

Řešení problému pro správce webu

Správci webových stránek by měli zajistit, aby jejich stránky používaly certifikáty vydávané důvěryhodnými certifikačními autoritami. Pokud dojde k této chybě, je třeba provést následující kroky:

  • Ověření certifikátu: Ujistěte se, že certifikát byl správně vydán a je stále platný.
  • Konfigurace mezipředků: Zkontrolujte, zda jsou všechny potřebné mezipředky certifikátu správně nainstalovány na serveru, aby byl certifikační řetězec kompletní.
  • Obnovení nebo výměna certifikátu: Pokud je certifikát samopodepsaný nebo vydaný nedůvěryhodnou CA, je nutné získat nový certifikát od důvěryhodné certifikační autority.

Řešení problému pro uživatele

Uživatelé, kteří se setkají s touto chybovou zprávou, by měli být opatrní a zvážit následující kroky:

  • Ověření adresy webové stránky: Ujistěte se, že adresa stránky je správně zadána a že jste na očekávané webové stránce.
  • Aktualizace prohlížeče: Zkontrolujte, zda používáte nejnovější verzi webového prohlížeče, která obsahuje aktuální seznam důvěryhodných certifikačních autorit.
  • Kontaktování správce webu: Pokud se domníváte, že by stránka měla být důvěryhodná, informujte správce webu o problému, aby mohl situaci řešit.

Chyba NET::ERR_CERT_AUTHORITY_INVALID je důležitým varováním, které poukazuje na potenciální bezpečnostní rizika při navazování šifrovaného spojení s webovou stránkou. Jak správci webů, tak uživatelé by měli přistupovat k řešení tohoto problému s náležitou péčí, aby zajistili bezpečnost a důvěryhodnost internetové komunikace.