Košík je prázdný

Když se setkáte s chybovou zprávou ERR_NAME_NOT_RESOLVED ve vašem webovém prohlížeči, znamená to, že prohlížeč nemůže najít IP adresu serveru, na který se pokoušíte připojit pomocí jeho doménového jména. Tento problém může být způsoben několika různými faktory, včetně problémů s DNS (Domain Name System) serverem, špatným internetovým připojením nebo chybami v konfiguraci síťového připojení. V tomto článku prozkoumáme příčiny tohoto problému a nabídneme kroky k jeho vyřešení.

Příčiny problému ERR_NAME_NOT_RESOLVED

1. Problémy s DNS serverem: DNS servery překládají lidskými čitelné doménové názvy (např. www.example.com) na IP adresy, které počítače používají k navázání spojení. Pokud je DNS server nedostupný nebo má jiné problémy, váš prohlížeč nemůže tento překlad provést.

2. Chybná konfigurace síťového připojení: Někdy může být chyba způsobena špatně nastaveným internetovým připojením na vašem zařízení.

3. Lokální cache DNS nebo soubory hostů: Počítače a prohlížeče ukládají informace o DNS v lokální cache, aby urychlily budoucí přístupy k webovým stránkám. Pokud jsou tyto informace zastaralé nebo poškozené, může to způsobit chybu ERR_NAME_NOT_RESOLVED.

Jak problém vyřešit

1. Zkontrolujte vaše internetové připojení: Ujistěte se, že vaše zařízení je správně připojeno k internetu. Zkuste se například připojit k jiné webové stránce.

2. Vyčistěte cache DNS: Na vašem počítači můžete vyčistit cache DNS, což může pomoci vyřešit problém. Postup se liší v závislosti na operačním systému.

3. Změňte DNS servery: Pokud problém přetrvává, zkuste změnit nastavení DNS serveru na vašem zařízení. Můžete použít veřejné DNS servery, jako jsou Google DNS (8.8.8.8 a 8.8.4.4) nebo Cloudflare DNS (1.1.1.1).

4. Zkontrolujte soubor hosts: Soubor hosts může obsahovat statické mapování doménových jmen na IP adresy. Ujistěte se, že v souboru hosts na vašem zařízení nejsou žádné nesprávné nebo zastaralé záznamy.

5. Restartujte router nebo modem: Někdy může restartování vašeho internetového zařízení vyřešit problémy spojené s DNS.

Pokud žádný z těchto kroků nepomůže, může být problém na straně webového serveru nebo u poskytovatele internetových služeb. V takovém případě se můžete obrátit na technickou podporu pro další pomoc.

Chyba ERR_NAME_NOT_RESOLVED může být frustrující, ale ve většině případů ji lze vyřešit pomocí jednoduchých kroků uvedených výše. Klíčem je systematický přístup k diagnostice a řešení problému, což vám umožní rychle se vrátit k prohlížení internetu.