Košík je prázdný

V dnešní digitální době je zabezpečení sítě klíčové pro ochranu před kybernetickými útoky a neoprávněným přístupem. Jedním z efektivních nástrojů pro monitorování sítě a detekci hrozeb je Suricata, open-source síťový bezpečnostní monitor (NSM) a systém prevence průniku (IPS). Tento článek vám poskytne podrobný návod, jak nainstalovat Suricata na systému Ubuntu a tím zvýšit bezpečnost vaší sítě.

Předpoklady

Před instalací Suricaty je důležité, aby váš systém splňoval následující předpoklady:

  • Čistá instalace Ubuntu (doporučujeme poslední stabilní verzi)
  • Připojení k internetu
  • Práva superuživatele (sudo)

Krok 1: Aktualizace systému

Než začnete s instalací Suricaty, je důležité ujistit se, že váš systém je plně aktualizovaný. To zajistí, že všechny závislosti budou správně nainstalovány. Otevřete terminál a zadejte následující příkazy:

sudo apt update
sudo apt upgrade

Krok 2: Instalace závislostí

Suricata vyžaduje několik závislostí pro svůj běh. Nainstalujte je pomocí následujícího příkazu:

sudo apt install libpcre3 libpcre3-dbg libpcre3-dev build-essential autoconf automake libtool libpcap-dev libnet1-dev libyaml-0-2 libyaml-dev pkg-config zlib1g zlib1g-dev libcap-ng-dev libcap-ng0 make libmagic-dev libjansson-dev libjansson4

Krok 3: Stáhněte a zkompilujte Suricata

Stáhněte nejnovější verzi Suricaty z oficiálních stránek projektu. Zkompilujte a nainstalujte ji pomocí následujících příkazů:

wget https://www.openinfosecfoundation.org/download/suricata-$(curl -s https://www.openinfosecfoundation.org/download/ | grep tar.gz | sed -n 's/.*href="\(.*\)".*/\1/p' | head -1)
tar -xvzf suricata-*.tar.gz
cd suricata-*
./configure --sysconfdir=/etc --localstatedir=/var --enable-nfqueue --prefix=/usr --with-libnss-includes=/usr/include/nss --with-libnss-libraries=/usr/lib
make
sudo make install
sudo make install-conf
sudo make install-rules

Krok 4: Konfigurace Suricata

Po instalaci je potřeba Suricatu nakonfigurovat. Konfigurační soubor najdete v /etc/suricata/suricata.yaml. Otevřete tento soubor v textovém editoru a přizpůsobte konfiguraci podle potřeb vaší sítě.

Krok 5: Spuštění Suricaty

Po dokončení konfigurace můžete Suricatu spustit následujícím příkazem:

sudo suricata -c /etc/suricata/suricata.yaml -i eth0

Nahraďte eth0 názvem vašeho síťového rozhraní. Suricata nyní bude monitorovat veškerý provoz na tomto rozhraní.

 

Instalace a konfigurace Suricaty na systému Ubuntu je relativně přímá a může výrazně přispět k zabezpečení vaší sítě. Pravidelnou aktualizací pravidel Suricaty a systému můžete zajistit ochranu před nejnovějšími hrozbami.