Košík je prázdný

Rust je populární multiplayerová survival hra, která klade důraz na sběr zdrojů, výrobu předmětů a interakci s ostatními hráči. Hosting vlastního Rust serveru vám umožní plně kontrolovat herní prostředí, nastavit vlastní pravidla a hrát se svými přáteli. V tomto článku vám ukážeme, jak krok za krokem nastavit a hostovat vlastní dedikovaný Rust server.

Základní požadavky

Před zahájením instalace serveru je důležité se ujistit, že váš počítač splňuje minimální hardwarové a softwarové požadavky. Rust server vyžaduje:

  • Operační systém: Windows nebo Linux
  • Procesor: Minimálně Quad-core CPU
  • RAM: 8 GB RAM nebo více
  • Pevný disk: SSD s minimálně 20 GB volného místa
  • Pevná internetová připojení: Minimálně 10 Mbps upload

Instalace Rust Serveru

  1. Instalace závislostí. Pro Ubuntu/Debian může to být:
    sudo apt update
    sudo apt install lib32gcc1 steamcmd
    
  2. Opakujte kroky pro SteamCMD a instalaci Rust serveru podobně jako na Windows, ale použijte Linuxové cesty a syntaxi.

 

Konfigurace serveru

Po instalaci je důležité server správně nakonfigurovat. To zahrnuje nastavení herních pravidel, mapy, maximálního počtu hráčů a dalších možností.

  1. Vytvořte nebo upravte soubor server.cfg ve složce serveru, kde můžete definovat různé nastavení, jako je název serveru, popis, heslo a další.
  2. Použijte příkazy v souboru .bat (Windows) nebo skriptu (Linux) k nastavení dalších možností spuštění, například mapy a maximálního počtu hráčů.

Spouštění serveru

Spuštění Rust serveru je jednoduché po jeho správné konfiguraci. Dvojklikem na soubor .bat nebo spuštěním skriptu v Linuxu server spustíte. Po spuštění by se měl server zobrazit v seznamu serverů ve hře Rust.

Údržba a aktualizace

Je důležité pravidelně aktualizovat Rust server, aby byl kompatibilní s nejnovějšími verzemi hry a zabezpečení. To lze provést pomocí SteamCMD s příkazem app_update 258550 ve vaší instalační složce.

 

Hosting vlastního Rust serveru může být velmi odměňující, neboť vám umožní plně kontrolovat herní prostředí a zlepšit herní zážitek pro vás a vaše přátele. S náležitou přípravou a údržbou může být váš server úspěšným a oblíbeným místem pro hráče Rustu z celého světa.