Košík je prázdný

Ovládací panel Plesk je jedním z nejpopulárnějších nástrojů pro správu webových serverů, domén a webhostingových služeb. Jeho uživatelsky přívětivé rozhraní a široká škála funkcí umožňují i méně technicky zdatným uživatelům snadno spravovat své webové projekty. Tento článek poskytuje ucelený přehled o tom, jak Plesk používat, s cílem usnadnit správu vašeho webu.

Základy Plesku

Plesk je webový administrátorský nástroj, který umožňuje uživatelům spravovat hostingové účty prostřednictvím webového rozhraní. Nabízí podporu pro různé systémy správy obsahu (CMS), včetně WordPressu, Joomla! a Drupalu, a také podporuje různé programovací jazyky, jako jsou PHP, Python a Ruby.

Přihlášení do Plesku

Pro přístup k ovládacímu panelu Plesk je nejprve nutné se přihlásit. To obvykle vyžaduje URL adresu poskytnutou vaším hostingovým poskytovatelem spolu s přihlašovacími údaji. Po přihlášení uvidíte hlavní dashboard, který poskytuje přehled o vašem hostingovém účtu a rychlý přístup k nejčastěji používaným funkcím.

Správa domén a subdomén

Plesk umožňuje snadno spravovat domény a subdomény. V sekci „Domény“ můžete přidávat nové domény, upravovat DNS nastavení nebo konfigurovat e-mailové adresy. Pro přidání nové domény stačí kliknout na „Přidat doménu“ a zadat požadované informace.

Správa e-mailů

Správa e-mailových účtů je další základní funkcí Plesku. V sekci „E-mail“ můžete vytvářet a spravovat e-mailové adresy spojené s vaší doménou. To zahrnuje nastavení kvót, přesměrování e-mailů a konfiguraci antispamových filtrů.

Instalace aplikací

S Pleskem můžete snadno instalovat širokou škálu aplikací, včetně populárních CMS jako Wordpress nebo Joomla. Funkce „Aplikace“ umožňuje vyhledávání a instalaci softwaru v několika jednoduchých krocích.

Zabezpečení webu

Zabezpečení vašeho webu je kriticky důležité a Plesk nabízí několik nástrojů pro zvýšení bezpečnosti. To zahrnuje správu SSL/TLS certifikátů, konfiguraci firewalu a pravidelné skenování na přítomnost malwaru.

Zálohování a obnova

Pravidelné zálohování je nezbytné pro ochranu vašich dat. Plesk umožňuje snadno vytvářet zálohy vašich webů a databází a uložit je na server nebo do cloudového úložiště. V případě potřeby můžete také snadno obnovit data z těchto záloh.