Košík je prázdný

tmux je nástroj pro správu více terminálových sezení z jediného okna. Umožňuje uživatelům spouštět více programů paralelně, rozdělit obrazovku na několik panelů a uchovávat sezení aktivní i po odhlášení. Tento článek se zaměřuje na konfigurační soubor tmux, jeho strukturu a příklady úprav pro personalizaci vašeho pracovního prostředí.

Základy konfiguračního souboru tmux

Konfigurační soubor tmux umožňuje uživatelům přizpůsobit a automatizovat řadu nastavení a klávesových zkratek. Standardně se konfigurační soubor nachází v domovském adresáři uživatele pod názvem .tmux.conf. Pokud soubor neexistuje, lze ho vytvořit pomocí textového editoru.

Konfigurační soubor obsahuje řady příkazů, které tmux zpracovává při spuštění. Každý příkaz je na samostatném řádku a typicky začíná klíčovým slovem, které určuje, jakou akci má tmux provést.

Základní příkazy a nastavení

Zde jsou některé základní příkazy, které můžete ve svém konfiguračním souboru použít:

  • set-option (zkráceně set): Nastavuje globální nebo lokální možnosti tmux.
  • bind-key (zkráceně BIND): Přiřazuje klávesové zkratky k tmux příkazům nebo skriptům.
  • unbind-key (zkráceně unbind): Odstraňuje dříve definované klávesové zkratky.

Příklady úprav konfiguračního souboru

  1. Změna prefixové klávesy: Standardní prefixová klávesa pro tmux je Ctrl-b. Pokud preferujete používat Ctrl-a, přidejte do konfiguračního souboru následující příkaz:

    unbind C-b
    set-option -g prefix C-a
    bind C-a send-prefix
    
  2. Vertikální a horizontální rozdělení panelů: Pro snadnější rozdělování oken můžete nastavit klávesové zkratky:

    bind | split-window -h
    bind - split-window -v
    
  3. Automatické přejmenování okna podle spuštěného programu: Tmux může automaticky aktualizovat název okna podle aktuálně spuštěného programu:

    setw -g automatic-rename on
    
  4. Vzhled statusové lišty: Můžete přizpůsobit, jak vypadá statusová lišta tmux, například změnou barvy nebo informací, které se zobrazují:

    set -g status-bg blue
    set -g status-fg white
    set -g status-interval 5
    set -g status-left '#[fg=green](#S) '
    set -g status-right '#[fg=yellow]#(date +"%H:%M") #[fg=cyan]%d.%m.%Y'
    

 

Konfigurační soubor tmux nabízí bohaté možnosti pro personalizaci a optimalizaci vašeho terminálového prostředí. Výše uvedené příklady jsou jen zlomkem toho, co tmux umožňuje. Experimentováním s různými příkazy a nastaveními můžete maximalizovat svoji produktivitu a zefektivnit práci v terminálu. Nezapomeňte, že každou změnu v konfiguračním souboru je třeba testovat a případně upravit, aby přesně odpovídala vašim potřebám a preferencím.