Košík je prázdný

Port forwarding, česky přesměrování portů, je klíčová síťová funkce, která umožňuje externím zařízením přistupovat k službám na vašem serveru prostřednictvím internetu. Tento proces je nezbytný pro řadu aplikací, včetně online her, webových serverů, a jiných aplikací vyžadujících přímý přístup z internetu. V tomto článku si vysvětlíme, jak nastavit port forwarding na serveru krok za krokem.

Předpoklady

Před zahájením nastavení port forwarding je důležité zajistit, že máte:

  • Přístup k routeru nebo firewallu, který řídí síťový provoz do vašeho serveru.
  • Pevnou nebo statickou veřejnou IP adresu pro váš server.
  • Seznam portů, které potřebujete přesměrovat, a IP adresu cílového serveru.

Krok 1: Přihlášení do routeru/firewallu

Prvním krokem je přihlášení do webového rozhraní vašeho routeru nebo firewallu. To obvykle vyžaduje zadání IP adresy zařízení do webového prohlížeče a přihlášení pomocí uživatelského jména a hesla. Pokud nevíte, jak na to, doporučujeme se obrátit na dokumentaci k vašemu zařízení.

Krok 2: Nalezení sekce port forwarding

Po přihlášení hledejte sekci zvanou "Port Forwarding", "virtual server", nebo něco podobného. Tato sekce se může nacházet v rámci nastavení "Advanced", "Network", nebo "Firewall".

Krok 3: Konfigurace port forwarding pravidel

V sekci port forwarding budete muset vytvořit nové pravidlo nebo záznam. Pro každý port, který potřebujete přesměrovat, zadáte:

  • Externí port: Číslo portu přístupného z internetu.
  • Interní IP adresa: Lokální IP adresa serveru, na který chcete port přesměrovat.
  • Interní port: Číslo portu na cílovém serveru (obvykle stejné jako externí port).
  • Protokol: Typ protokolu použitého pro komunikaci (např. TCP, UDP, nebo oboje).

Po zadání všech potřebných informací uložte změny.

Krok 4: Testování port forwarding

Po nastavení port forwarding je důležité otestovat, zda je konfigurace funkční. To můžete provést pomocí nástrojů jako je PortChecker.co nebo pomocí příkazu telnet z jiného počítače mimo vaši lokální síť. Zadáním externí IP adresy vašeho serveru a čísla portu můžete ověřit, že port je otevřený a přesměrování funguje správně.

Bezpečnostní doporučení

Při používání port forwarding je důležité myslet na bezpečnost. Otevřené porty mohou být potenciálními vstupními body pro útočníky. Ujistěte se, že:

  • Přesměrováváte pouze nezbytné porty.
  • Aktualizujete všechny systémy a aplikace na nejnovější verze.
  • Používáte silné autentizační metody a šifrování pro služby přístupné přes internet.

 

Port forwarding je mocný nástroj pro správce síťových a serverových systémů, který umožňuje vzdálený přístup k interním službám a aplikacím. Následováním výše uvedených kroků můžete efektivně nastavit port forwarding na vašem serveru. Nezapomeňte však na bezpečnostní opatření, aby vaše data a systémy zůstaly chráněné.