Košík je prázdný

Yarn je moderní správce balíčků pro JavaScript, který se vyznačuje rychlostí, spolehlivostí a bezpečností. V tomto článku se podíváme na krok za krokem proces instalace Yarn na systému Linux.

Předpoklady

Před instalací Yarnu se ujistěte, že máte na svém systému nainstalovaný Node.js. Yarn totiž vyžaduje Node.js ke správnému fungování. Pokud Node.js ještě nemáte nainstalovaný, můžete jej nainstalovat pomocí správce balíčků vaší distribuce nebo stáhnout z oficiálních stránek Node.js.

1. Přidání repozitáře Yarn

Prvním krokem je přidání oficiálního repozitáře Yarn do vašeho systému. To zajistí, že budete mít přístup k nejnovějším verzím Yarn. Otevřete terminál a zadejte následující příkazy:

curl -sS https://dl.yarnpkg.com/debian/pubkey.gpg | sudo apt-key add -
echo "deb https://dl.yarnpkg.com/debian/ stable main" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/yarn.list

2. Aktualizace seznamu balíčků

Po přidání repozitáře je nutné aktualizovat seznam dostupných balíčků, aby systém věděl o nově přidaném repozitáři Yarn. Toho dosáhnete spuštěním:

sudo apt update

3. Instalace Yarn

Nyní, když je repozitář přidán a seznam balíčků aktualizován, můžete přistoupit k samotné instalaci Yarn. Spusťte následující příkaz:

sudo apt install yarn

4. Ověření instalace

Po dokončení instalace je dobré ověřit, že byl Yarn správně nainstalován. To lze provést zjištěním verze Yarn spuštěním následujícího příkazu v terminálu:

yarn --version

Pokud terminál zobrazí verzi Yarn, byla instalace úspěšná.

Používání Yarn

Po úspěšné instalaci můžete začít používat Yarn k správě vašich JavaScriptových projektů. Pro inicializaci nového projektu zadejte:

yarn init

A pro přidání balíčku do vašeho projektu použijte:

yarn add [název_balíčku]

Yarn nabízí řadu dalších příkazů a možností, které usnadňují správu závislostí projektu, a je tak vynikající volbou pro moderní vývoj JavaScriptových aplikací.

 

Instalace Yarn na systému Linux je jednoduchý proces, který výrazně zjednodušuje správu závislostí vašich JavaScriptových projektů. Sledováním výše uvedených kroků můžete rychle zprovoznit Yarn a začít využívat jeho výhody ve vašem vývojovém workflow.