Košík je prázdný

Při správě serverů je důležité zajistit, aby byl systémový čas nastaven správně. To zahrnuje správnou konfiguraci časové zóny, která je klíčová pro logování, plánování úloh a další časově závislé operace. V tomto článku se podíváme na to, jak nastavit časovou zónu v operačním systému CentOS 7, který je široce používán na serverech po celém světě.

Předpoklady

Před změnou časové zóny je dobré ověřit aktuální nastavení. To lze provést pomocí příkazu date v terminálu. Pokud je třeba časovou zónu změnit, postupujte podle následujících kroků.

Zjištění dostupných časových zón

CentOS 7 používá systém timedatectl pro správu času a datumu. Pro zjištění dostupných časových zón můžete použít příkaz:

timedatectl list-timezones

Tento příkaz vypíše všechny dostupné časové zóny. Pro snadnější vyhledávání konkrétní časové zóny můžete použít grep, například:

timedatectl list-timezones | grep Europe

Nastavení časové zóny

Jakmile jste našli správnou časovou zónu, můžete ji nastavit pomocí příkazu timedatectl set-timezone. Například pro nastavení časové zóny na Prahu (Česká republika) použijte:

sudo timedatectl set-timezone Europe/Prague

Tento příkaz okamžitě aktualizuje systémovou časovou zónu, restartování systému nebo služeb není potřeba.

Ověření nastavení

Po změně časové zóny je doporučeno ověřit, zda byla změna provedena správně. To lze učinit pomocí příkazu:

date

Výstup by měl nyní odrážet nastavenou časovou zónu.

Automatická synchronizace času

Pro udržení správného času je také doporučeno nastavit automatickou synchronizaci času se síťovými časovými servery (NTP). To zajistí, že váš systémový čas bude vždy přesný. CentOS 7 to umožňuje pomocí služby chronyd. Pro její aktivaci a spuštění použijte:

sudo systemctl enable chronyd
sudo systemctl start chronyd

Pro ověření stavu synchronizace s NTP servery můžete použít příkaz:

chronyc tracking

Správné nastavení časové zóny je klíčové pro efektivní správu serverů a aplikací. V CentOS 7 je tento proces snadný díky nástroji timedatectl. Synchronizace času s NTP servery navíc zajistí, že váš systém bude vždy pracovat s přesným časem.