Košík je prázdný

V operačním systému Linux je příkaz tar (zkratka pro tape archive) jedním z nejčastěji používaných nástrojů pro archivaci souborů. Umožňuje uživatelům vytvářet archivy (tj. kolekce souborů a adresářů) a také je komprimovat, aby ušetřili místo na disku. Tento článek poskytuje praktické příklady použití příkazu tar pro začátečníky i pokročilé uživatele.

Základní syntaxe příkazu tar

Základní syntaxe příkazu tar je následující:

tar [možnosti] [název archivu] [soubory nebo adresáře]

Vytvoření archivu

Pro vytvoření nového archivu souborů nebo adresářů použijte možnost -c (create). Například pro vytvoření archivu s názvem dokumenty.tar z adresáře Dokumenty použijte příkaz:

tar -cvf dokumenty.tar Dokumenty

Možnost -v (verbose) způsobí, že tar vypíše na obrazovku seznam souborů, které jsou do archivu přidávány. Možnost -f určuje název výstupního souboru archivu.

Extrakce archivu

Pro extrakci souborů z archivu použijte možnost -x (extract). Chcete-li například extrahovat soubory z archivu dokumenty.tar, použijte příkaz:

tar -xvf dokumenty.tar

Zobrazení obsahu archivu

Pokud chcete zobrazit seznam souborů a adresářů v archivu bez jeho extrakce, použijte možnost -t:

tar -tvf dokumenty.tar

Kompresi archivu

tar může archiv také komprimovat pomocí různých kompresních algoritmů. Nejčastěji se používají gzip (možnost -z), bzip2 (možnost -j), a xz (možnost -J). Pro vytvoření gzip komprimovaného archivu použijte:

tar -czvf dokumenty.tar.gz Dokumenty

Rozbalení komprimovaného archivu

K rozbalení komprimovaného archivu použijte stejné možnosti, které byly použity pro jeho kompresi. Například pro gzip komprimovaný archiv použijte:

tar -xzvf dokumenty.tar.gz

Použití s více soubory a adresáři

tar může pracovat s více soubory a adresáři najednou. Chcete-li například vytvořit archiv z více adresářů, použijte:

tar -cvf archiv.tar adresar1 adresar2

 

Příkaz tar je extrémně užitečným nástrojem pro práci se soubory a adresáři v Linuxu. Jeho flexibilita a mocné možnosti komprese ho činí nezbytným pro každodenní administraci systému, zálohování a sdílení souborů. S touto základní sadou příkazů a možností můžete efektivně archivovat a komprimovat soubory podle vašich potřeb.