Košík je prázdný

Anaconda je oblíbená distribuce Pythonu a R určená pro vědecké výpočty (data science, strojové učení aplikace, zpracování dat, atd.), která zjednodušuje správu balíčků a nasazení. Níže naleznete podrobný průvodce instalací Anacondy na server. Tento návod předpokládá, že máte základní znalosti práce se serverem a operačním systémem Linux.

Předinstalační požadavky

Před instalací Anacondy ujistěte se, že váš systém splňuje následující požadavky:

  • Přístup k serveru s právy superuživatele (root)
  • Dostatečný diskový prostor pro instalaci (minimálně 3 GB)
  • Připojení k internetu

Krok 1: Stáhněte instalační skript Anaconda

Přihlaste se k serveru pomocí SSH a použijte wget nebo curl pro stažení nejnovější verze instalačního skriptu Anaconda z oficiální stránky. Příkaz může vypadat takto:

wget https://repo.anaconda.com/archive/Anaconda3-2022.05-Linux-x86_64.sh

Tento příkaz stáhne specifickou verzi Anacondy. Doporučuje se zkontrolovat oficiální stránky Anacondy pro získání odkazu na nejnovější verzi.

Krok 2: Spusťte instalační skript

Po stažení spusťte instalační skript. Ujistěte se, že máte oprávnění k jeho spuštění pomocí příkazu chmod:

chmod +x Anaconda3-2022.05-Linux-x86_64.sh

Následně skript spusťte:

./Anaconda3-2022.05-Linux-x86_64.sh

Během instalace vás skript požádá o revizi licenčních podmínek, umístění instalace a další konfigurační možnosti. Doporučuje se přijmout výchozí nastavení, pokud nemáte specifický důvod pro změnu.

Krok 3: Inicializace Anacondy

Po dokončení instalace budete vyzváni k inicializaci Anacondy. Tento krok aktualizuje váš soubor .bashrc tak, aby se při každém přihlášení do systému automaticky aktivovalo prostředí Anaconda. Proveďte inicializaci podle pokynů na obrazovce.

Krok 4: Restartujte shell

Aby se změny projevily, restartujte svůj shell nebo otevřete novou terminálovou relaci. Můžete také spustit následující příkaz, aby se změny projevily ihned:

source ~/.bashrc

Krok 5: Ověření instalace

Pro ověření, že Anaconda byla úspěšně nainstalována, spusťte příkaz:

conda list

Tento příkaz zobrazí seznam nainstalovaných balíčků v Anacondě, čímž potvrzuje, že instalace proběhla úspěšně.

Použití Anacondy

Po instalaci můžete začít využívat Anacondy k vytváření izolovaných prostředí pro jednotlivé projekty, což umožňuje snadnou správu závislostí a balíčků. K vytvoření nového prostředí použijte příkaz:

conda create --name myenv python=3.8

Kde myenv je jméno vašeho nového prostředí a python=3.8 specifikuje verzi Pythonu, kterou chcete použít.

 

Instalace Anacondy na server je jednoduchý proces, který značně usnadňuje správu balíčků a prostředí pro projekty v Pythonu a R. Dodržením výše uvedených kroků můžete rychle nastavit Anaconda na vašem serveru a využívat jejích výhod pro vaše datové vědecké projekty.