Košík je prázdný

Příkaz cat (zkratka pro concatenate) je jeden z nejčastěji používaných příkazů v operačních systémech Linux. Jeho primárním účelem je čtení, spojování a zobrazování textového obsahu souborů. Díky své jednoduchosti a flexibilitě se stal nezbytným nástrojem pro každého uživatele Linuxu. V tomto článku prozkoumáme, jak příkaz cat funguje a ukážeme si několik příkladů jeho praktického využití.

Základy příkazu cat

Příkaz cat lze použít pro různé účely, včetně zobrazení obsahu souborů, spojení více souborů do jednoho a dokonce i vytvoření nového souboru. Základní syntaxe příkazu je následující:

cat [možnosti] [soubory]

Kde [možnosti] zahrnují různé přepínače, které mění chování příkazu, a [soubory] je seznam souborů, s kterými chcete pracovat.

Zobrazování obsahu souboru

Nejjednodušší použití příkazu cat je pro zobrazení obsahu souboru na standardní výstup (obvykle na obrazovku). Například, pokud chcete zobrazit obsah souboru dokument.txt, použijete příkaz:

cat dokument.txt

Spojování více souborů

Jednou z klíčových funkcí příkazu cat je jeho schopnost spojit obsah více souborů do jednoho výstupního proudu. To je užitečné například při vytváření jednoho souboru z několika logovacích souborů nebo při kombinování více zdrojových kódů. Pro spojení souborů prvni.txt a druhy.txt do jednoho výstupu použijete příkaz:

cat prvni.txt druhy.txt

Vytvoření nového souboru

Příkaz cat lze také použít k vytvoření nového souboru tím, že přesměruje výstup do souboru místo na obrazovku. Například, pokud chcete spojit obsah souborů prvni.txt a druhy.txt a uložit jej do nového souboru kombinovany.txt, použijete příkaz:

cat prvni.txt druhy.txt > kombinovany.txt

Přidání obsahu do existujícího souboru

Pokud chcete přidat obsah na konec existujícího souboru, můžete použít příkaz cat s operátorem >>. Například, přidání obsahu doplnkovy.txt na konec kombinovany.txt se provede takto:

cat doplnkovy.txt >> kombinovany.txt

Zobrazování neviditelných znaků

Příkaz cat má také možnost -A, která zobrazí všechny znaky, včetně neviditelných. To je užitečné pro odhalení skrytých formátovacích znaků v souboru, jako jsou mezery, tabulátory nebo konce řádků. Použití této možnosti vypadá takto:

cat -A soubor.txt

Příkaz cat je díky své jednoduchosti a mnohostrannosti základním stavebním kamenem pro práci s textovými soubory v Linuxu. Ať už se jedná o zobrazování, spojování nebo transformaci textových souborů, cat nabízí efektivní a rychlé řešení pro širokou škálu úkolů.