Košík je prázdný

V operačním systému Linux je manipulace se soubory základní činností, kterou uživatelé provádějí každý den. Mezi běžné úkoly patří přejmenování souborů. V tomto článku se podíváme na dva základní příkazy pro přejmenování souborů: mv a rename. Obě tato nástroje jsou silné a flexibilní, každý z nich však slouží trochu odlišnému účelu.

Použití příkazu mv

Příkaz mv je zkratka pro move (přesun) a v Linuxu se běžně používá k přesunu souborů z jednoho umístění do druhého. Málokdo však ví, že mv lze využít i k přejmenování souborů. Použití je velmi jednoduché a přímočaré. Pro přejmenování souboru stačí zadat původní název souboru a následně nový název. Základní syntaxe vypadá takto:

mv [možnosti] zdrojový_soubor cílový_soubor

Pokud například chcete přejmenovat soubor stary_nazev.txt na novy_nazev.txt, použijete příkaz:

mv stary_nazev.txt novy_nazev.txt

Pokročilé použití příkazu mv

Příkaz mv také podporuje práci s více soubory najednou a umožňuje používat tzv. wildcard znaky (např. * pro zastoupení libovolného počtu znaků). Pokud byste chtěli například přesunout všechny soubory .txt do složky dokumenty, můžete použít:

mv *.txt dokumenty/

Tento příkaz však nepřejmenuje více souborů na jednotlivé, specificky pojmenované soubory najednou. Na takové úkoly je vhodnější použít příkaz rename.

Použití příkazu rename

Příkaz rename je určen speciálně pro hromadné přejmenování souborů v Linuxu. Umožňuje používat regulární výrazy, což umožňuje pokročilou manipulaci s názvy souborů. Syntaxe příkazu rename se může lišit v závislosti na distribuci, ale základní forma vypadá takto:

rename 's/vzor/nový_vzor/' soubory

Například pokud chcete u všech .txt souborů v aktuálním adresáři změnit prefix stary na novy, můžete použít příkaz:

rename 's/stary/novy/' *.txt

Pozor na různé verze příkazu rename

Je důležité poznamenat, že existují různé verze příkazu rename, které se mohou lišit mezi jednotlivými distribucemi Linuxu. Příkaz uvedený výše funguje pro perl verzi rename, která je často dostupná v distribucích založených na Debianu. Pro přesné použití a možnosti je vždy nejlepší se podívat do manuálové stránky příkazu rename ve vaší distribuci (man rename).

 

Přejmenování souborů v Linuxu může být jednoduché i komplexní úlohou v závislosti na vašich potřebách. Zatímco mv je skvělý pro jednoduché a rychlé přejmenování jednotlivých souborů, rename nabízí pokročilé možnosti pro hromadné přejmenování s využitím regulárních výrazů. Znalost těchto příkazů a jejich správné použití vám umožní efektivně spravovat soubory ve vašem Linuxovém systému.