Košík je prázdný

Linux Screen je výkonný nástroj, který umožňuje uživatelům multiplexovat několik virtuálních terminálů v rámci jediného fyzického terminálu. Screen je neocenitelný pro správu dlouhodobých úloh vzdáleně, neboť umožňuje uživatelům odpojit se od sezení a znovu se k nim připojit bez přerušení běhu aplikací. V tomto článku se dozvíte, jak Screen používat pro efektivní správu terminálů na systémech Linux.

Instalace Screen

Před použitím Screen je nutné se ujistit, že je nainstalován na vašem systému. V mnoha distribucích Linuxu je Screen již předinstalován. Pokud ne, můžete ho snadno nainstalovat pomocí správce balíčků vaší distribuce. Pro Debian/Ubuntu a odvozené distribuce použijte:

sudo apt-get install screen

Pro Red Hat, Fedora a odvozené distribuce použijte:

sudo yum install screen

Základy použití Screen

Vytvoření nového sezení Screen

Pro zahájení nového sezení Screen jednoduše otevřete terminál a zadejte příkaz screen. Tím se vytvoří nové sezení a automaticky se do něj přepnete.

Odpojení a opětovné připojení k sezení

Jednou z klíčových vlastností Screen je možnost odpojit se od aktuálního sezení a později se k němu znovu připojit. Pro odpojení stiskněte Ctrl-a následované d. Tím se vrátíte do původního terminálu, zatímco vaše sezení Screen zůstane aktivní na pozadí.

Pro opětovné připojení k existujícímu sezení Screen použijte příkaz screen -r. Pokud máte více než jedno sezení, můžete zobrazit seznam všech sezení příkazem screen -ls a připojit se k jednomu z nich specifikací jeho ID nebo názvu po příkazu -r.

Práce s více okny

Screen umožňuje také pracovat s více okny v rámci jednoho sezení. Pro vytvoření nového okna stiskněte Ctrl-a následované c. Můžete se mezi okny přepínat pomocí Ctrl-a následované číslem okna nebo n pro další a p pro předchozí okno.

Pojmenování sezení a oken

Pro lepší organizaci můžete sezení a okna pojmenovávat. Sezení pojmenujete při jeho vytváření pomocí příkazu screen -S název_sezení. Okno můžete pojmenovat pomocí Ctrl-a následované ,, což vám umožní zadat název okna.

 

Linux Screen je extrémně užitečný nástroj pro uživatele, kteří potřebují spravovat více úloh v rámci jednoho terminálu nebo si přejí zajistit, že jejich dlouhodobé procesy běží i po odpojení od systému. Jeho schopnost multiplexovat terminály, spolu s možností odpojit se a znovu se připojit k sezením, činí z Screen nezbytný nástroj pro efektivní správu terminálů v systémech Linux.