Košík je prázdný

V dnešním rychle se vyvíjejícím světě vývoje aplikací hrají Node.js a NPM (Node Package Manager) klíčovou roli. Node.js je open-source, multiplatformní, back-end JavaScript runtime prostředí, které běží na V8 engine a umožňuje vývojářům psát serverovou část aplikací v JavaScriptu. NPM, který je dodáván společně s Node.js, je největší ekosystém volně dostupných knihoven (balíčků) v JavaScriptu. Tento článek vás provede procesem instalace Node.js a NPM na server krok za krokem.

Příprava

Než začnete s instalací, ujistěte se, že máte přístup k serveru s právy superuživatele (root). Dále je důležité, že váš server běží na podporovaném operačním systému (Linux, macOS, Windows). Tento průvodce se zaměří na instalaci na Linuxovém serveru, který je mezi vývojáři nejpopulárnější.

Krok 1: Aktualizace systému

Před instalací Node.js a NPM je doporučeno aktualizovat balíčky a závislosti vašeho systému, aby se předešlo jakýmkoliv konfliktům. Na Linuxovém serveru toho lze dosáhnout spuštěním následujících příkazů:

sudo apt update
sudo apt upgrade

Krok 2: Instalace Node.js

Node.js lze na Linuxových serverech instalovat několika způsoby. Nejběžnější metodou je použití správce balíčků k dispozici ve vašem distribuci. Pro Debian a Ubuntu můžete Node.js nainstalovat následovně:

  1. Přidání oficiálního repozitáře Node.js k vašemu systému:
    curl -sL https://deb.nodesource.com/setup_14.x | sudo -E bash -
    ​

    Poznámka: Změňte setup_14.x na verzi Node.js, kterou chcete nainstalovat.

  2. Následná instalace Node.js:
    sudo apt-get install -y nodejs
    ​

 

Krok 3: Verifikace instalace

Po instalaci můžete ověřit, zda byl Node.js a NPM úspěšně nainstalovány, spuštěním následujících příkazů:

node -v
npm -v

Výstup by měl zobrazit verze Node.js a NPM, což potvrzuje jejich úspěšnou instalaci.

Krok 4: Konfigurace NPM a správa balíčků

NPM umožňuje spravovat knihovny a závislosti pro váš projekt. Pro inicializaci nového projektu a vytvoření souboru package.json, který obsahuje metadata projektu, spusťte:

npm init

Tento příkaz spustí interaktivní průvodce, který vás provede nastavením projektu.

Pro instalaci balíčků pomocí NPM použijte příkaz:

npm install <název_balíčku>

Instalace Node.js a NPM na server je klíčovým krokem pro vývoj moderních aplikací a API. Následující tento průvodce, můžete snadno nastavit prostředí pro svůj projekt. S aktualizovaným systémem, správně nainstalovaným Node.js a NPM a základní znalostí správy balíčků jste nyní připraveni na vývoj aplikací.