Košík je prázdný

V prostředí Linuxu je sledování využití diskového prostoru klíčovou součástí správy systému. Efektivní správa prostoru na disku zajišťuje, že aplikace mají dostatečný prostor pro běh a uživatelé mají místo pro svá data. Existuje několik příkazů a nástrojů dostupných v Linuxu pro monitorování využití diskového prostoru. Tento článek se zaměřuje na některé z nejběžnějších příkazů a nástrojů, které vám pomohou získat přehled o tom, kolik prostoru na disku vaše soubory a složky zabírají.

df: Zobrazení využití disku

Příkaz df (disk free) je základním nástrojem pro zjišťování využití diskového prostoru na úrovni souborových systémů. Tento příkaz zobrazí celkovou velikost, použitý prostor, dostupný volný prostor a procento využití pro každý souborový systém připojený k vašemu systému. Pro zobrazení výsledků v přehlednějším formátu můžete použít přepínač -h (human-readable), který velikosti zobrazuje v KiB, MiB, GiB, atd.

Příklad:

df -h

du: Zobrazení využití prostoru soubory a složkami

Příkaz du (disk usage) je detailnější nástroj pro analýzu využití prostoru na disku, který poskytuje informace o tom, kolik diskového prostoru zabírají jednotlivé soubory a složky. Pomocí du můžete zjistit, které soubory nebo složky zabírají nejvíce prostoru. Stejně jako u příkazu df, i zde můžete použít přepínač -h pro snadnější čtení výsledků.

Příklad:

du -h /cesta/do/složky

ncdu: Interaktivní nástroj pro analýzu využití disku

ncdu (NCurses Disk Usage) je textový uživatelský interface založený na technologii ncurses pro příkaz du. Tento nástroj poskytuje interaktivní rozhraní pro procházení souborového systému a sledování využití diskového prostoru. ncdu je vynikající pro rychlou a vizuální analýzu využití diskového prostoru.

Pro použití ncdu, nejdříve se ujistěte, že je nainstalován ve vašem systému. Pokud ne, můžete ho nainstalovat pomocí správce balíčků vaší distribuce.

Příklad instalace na Debianu/Ubuntu:

sudo apt-get install ncdu

Použití:

ncdu /cesta/do/složky

Baobab: Grafický nástroj pro analýzu diskového prostoru

Pro uživatele, kteří preferují grafické rozhraní, Baobab (také známý jako Disk Usage Analyzer v prostředí GNOME) je vynikající volbou. Tento nástroj poskytuje vizuální přehled využití diskového prostoru na vašem systému, včetně grafů a diagramů. Baobab umožňuje rychle identifikovat soubory a složky, které zabírají nejvíce prostoru.

 

Sledování využití diskového prostoru je nezbytnou součástí správy systému v Linuxu. Ať už dáváte přednost příkazové řádce nebo grafickému rozhraní, existuje mnoho nástrojů, které vám pomohou získat přehled o tom, jak je váš diskový prostor využíván. Pravidelnou kontrolou a správou diskového prostoru můžete zajistit optimální výkon a stabilitu vašeho systému.