Košík je prázdný

Při správě Linuxového virtuálního privátního serveru (VPS) je zabezpečení jednou z nejvyšších priorit. Jednou z klíčových metod, jak zvýšit bezpečnost serveru, je vypnutí přihlašování pomocí hesla pro Secure Shell (SSH). Tato metoda nutí uživatele používat bezpečnější metody autentizace, jako jsou veřejné a soukromé klíče, což výrazně snižuje riziko útoků hrubou silou a zabezpečuje vaše data před neoprávněným přístupem.

Proč vypnout přihlašování pomocí hesla pro SSH

  • Zvýšení bezpečnosti: Autentizace pomocí klíčů je bezpečnější než tradiční hesla, protože potenciální útočníci nemohou snadno uhodnout nebo prolomit soukromý klíč.
  • Omezení útoků hrubou silou: Vypnutím přihlášení heslem eliminujete možnost útoků hrubou silou, které se snaží uhodnout heslo uživatele.
  • Snížení správní zátěže: Správa klíčů je jednodušší než pravidelná změna a správa složitých hesel pro každého uživatele.

Jak vypnout přihlašování pomocí hesla

1. Vytvoření SSH klíčů

Než vypnete přihlašování pomocí hesla, musíte zajistit, že máte nastavenou alternativní metodu autentizace, jako jsou SSH klíče. Vytvoření páru klíčů můžete provést pomocí následujícího příkazu na svém lokálním počítači:

ssh-keygen -t rsa -b 4096

2. Nahrání veřejného klíče na server

Po vytvoření SSH klíčů je nutné nahrát veřejný klíč na server. To můžete udělat pomocí příkazu ssh-copy-id, jako například:

ssh-copy-id uzivatelske_jmeno@vas_server

3. Konfigurace SSH daemonu

Nyní, když máte veřejný klíč nahrán na server, je čas nakonfigurovat SSH daemon, aby nepřijímal přihlášení pomocí hesla. To se děje editací konfiguračního souboru SSH, který se obvykle nachází v /etc/ssh/sshd_config.

Otevřete tento soubor v textovém editoru a proveďte následující změny:

PasswordAuthentication no
ChallengeResponseAuthentication no
UsePAM no

Po provedení změn uložte soubor a restartujte SSH službu:

sudo systemctl restart sshd

Testování konfigurace

Před odpojením je důležité otestovat, zda je možné se připojit k serveru pomocí SSH klíče. Zkuste se připojit k serveru pomocí nového klíče z lokálního počítače:

ssh -i /cesta/k/vasemu/soukromemu_klici uzivatelske_jmeno@vas_server

Pokud se můžete úspěšně přihlásit, znamená to, že konfigurace byla úspěšná a přihlášení pomocí hesla bylo úspěšně vypnuto.

 

Vypnutím přihlašování pomocí hesla pro SSH a přechodem na autentizaci pomocí klíčů výrazně zvyšujete bezpečnost svého Linux VPS. Tento krok je jedním z mnoha v procesu zabezpečení vašeho serveru, ale je to základní a velmi doporučovaná praxe. Vždy se ujistěte, že máte záložní přístup k serveru pro případ, že by došlo k problémům s autentizací pomocí klíčů.