Košík je prázdný

V dnešní době digitálního obchodu hrají platformy pro elektronický obchod klíčovou roli v úspěchu podniků. Mezi dvě populární platformy, které se často objevují v diskusích mezi podnikateli a vývojáři, patří PrestaShop a Shopify. Tento článek poskytuje podrobné srovnání obou platforem z různých hledisek, aby pomohl uživatelům vybrat tu pravou pro svůj obchod.

Základní přehled

PrestaShop je open-source platforma pro eCommerce, která poskytuje uživatelům kompletní kontrolu nad vzhledem, obsahem a funkcionalitou jejich obchodu. Uživatelé si mohou platformu stáhnout a instalovat na vlastní hosting, což jim umožňuje přizpůsobit si obchod podle svých představ a potřeb.

Shopify je cloudová platforma jako služba (SaaS) pro eCommerce, která umožňuje jednoduché vytváření a správu online obchodů bez potřeby technických znalostí. Shopify poskytuje širokou škálu šablon a aplikací, které mohou uživatelé využít k rychlému nastavení a rozvoji svého obchodu.

Uživatelská přívětivost

Shopify je známý svou uživatelskou přívětivostí. Díky intuitivnímu rozhraní a drag-and-drop editoru mohou i ti, kteří nejsou technicky zdatní, snadno vytvořit a spravovat svůj online obchod.

PrestaShop vyžaduje více technického zasvěcení, zejména pro instalaci a počáteční nastavení. Avšak, díky velké komunitě a množství dostupných zdrojů mohou uživatelé najít potřebnou podporu a návody.

Přizpůsobivost

PrestaShop nabízí výrazně větší možnosti přizpůsobení díky své open-source povaze. Uživatelé mohou upravovat kód, přidávat vlastní funkce a integrace, což je ideální pro pokročilé uživatele s konkrétními požadavky.

Shopify, přestože nabízí širokou škálu šablon a aplikací pro rozšíření funkcionalit, má omezenější možnosti přizpůsobení ve srovnání s PrestaShopem, zejména co se týče hlubokých technických změn.

Cena

Shopify funguje na modelu měsíčního předplatného s různými cenovými plány, které zahrnují hosting, technickou podporu a další služby. To může být výhodné pro podniky, které hledají jednoduché a předvídatelné náklady.

PrestaShop je zdarma ke stažení a používání, ale uživatelé musí počítat s náklady na hosting, SSL certifikát a možná i placené moduly či šablony, což může náklady zkomplikovat a zvýšit.

Bezpečnost

Obě platformy kladou velký důraz na bezpečnost. Shopify jako hostovaná služba zajišťuje pravidelné aktualizace a bezpečnostní opatření na serverové úrovni. PrestaShop vyžaduje, aby uživatelé sami zodpovídali za aktualizace a zabezpečení svého obchodu, což může být pro některé z nich výzvou.

 

Výběr mezi PrestaShopem a Shopify závisí na individuálních potřebách a preferencích podniku. Shopify je ideální pro ty, kteří hledají snadné a rychlé řešení bez nutnosti technických znalostí. Na druhou stranu, PrestaShop je vhodnější pro pokročilé uživatele a podniky, které vyžadují vysokou míru přizpůsobení a kontrolu nad svým obchodem. Důležité je zvážit dlouhodobé cíle a rozpočet vašeho podniku při výběru té správné platformy pro váš online obchod.