Košík je prázdný

Linuxový operační systém a další Unixové systémy tradičně využívají pro práci se soubory a adresáři různé nástroje. Mezi nejčastěji používané patří tar, gzip (zkráceně gz) a kombinovaný formát tar.gz. Tyto nástroje a formáty hrají klíčovou roli v procesu archivace a komprese dat, což umožňuje efektivnější ukládání a přenos souborů.

Co je tar?

tar (zkratka pro tape archive) je standardní unixový nástroj používaný k seskupení více souborů do jednoho archivního souboru, často označovaného jako tarball. Tento nástroj byl původně vyvinut pro zápis dat na magnetické pásky, ale jeho použití se rozšířilo na práci se soubory uloženými na jakémkoliv médium. tar umožňuje uživatelům zachovat metadata souborů (jako jsou oprávnění, časy poslední změny a vlastník), což je klíčové pro kompletní obnovu systému nebo aplikací.

Co je gzip?

gzip (GNU zip) je program pro kompresi souborů, který redukuje velikost souborů použitím algoritmu DEFLATE. Na rozdíl od tar, gzip se používá výhradně pro kompresi a dekompresi jednotlivých souborů. Výsledný komprimovaný soubor obvykle nese příponu .gz. I když gzip není vhodný pro spojování více souborů do jednoho, je vysoce efektivní v redukci velikosti souborů, což je užitečné pro ušetření diskového prostoru a zrychlení přenosu souborů po síti.

Co je tar.gz?

tar.gz je formát souboru, který kombinuje možnosti tar a gzip. Nejprve se použije tar k seskupení několika souborů a adresářů do jediného archivu. Poté se tento archiv komprimuje pomocí gzip, čímž vznikne soubor s příponou .tar.gz nebo zkráceně .tgz. Tento dvoufázový proces umožňuje uživatelům efektivně archivovat celé adresářové struktury s uchováním metadata a zároveň výrazně redukovat velikost archivu pro snadnější skladování nebo přenos.

Jak pracovat s tar, gz a tar.gz

Práce s těmito formáty vyžaduje znalost základních příkazů v příkazové řádce Linuxu. Zde je několik příkladů:

  • Vytvoření tar archivu:

    tar -cvf archiv.tar /cesta/k/slozce
    
  • Kompresi tar archivu pomocí gzip:

    gzip archiv.tar
    

    nebo v jednom kroku:

    tar -czvf archiv.tar.gz /cesta/k/slozce
    
  • Dekompresi a extrakci tar.gz archivu:

    tar -xzvf archiv.tar.gz
    

 

Nástroje tar, gzip a formát tar.gz představují základní stavební kameny pro efektivní práci se soubory v Linuxu a dalších Unixových systémech. Díky své flexibilitě a efektivitě jsou nezbytnými nástroji pro každého, kdo pracuje s velkým množstvím dat nebo potřebuje optimalizovat jejich skladování a přenos.