Košík je prázdný

V dnešní době, kdy je elektronická komunikace neodmyslitelnou součástí našeho osobního i profesního života, se často setkáváme s potřebou ověřit funkčnost e-mailové adresy. Jednou z technik, jak toho dosáhnout, je použití Telnetu. Telnet je síťový protokol, který umožňuje připojení k jinému počítači na internetu nebo místní síti za účelem komunikace. V tomto článku se zaměříme na to, jak pomocí Telnetu ověřit, zda je e-mailová adresa funkční a schopná přijímat zprávy.

Příprava

Před zahájením procesu je nutné mít nainstalovaný Telnet. V systému Windows může být potřeba Telnet nainstalovat jako součást volitelných funkcí systému. Uživatelé Linuxu a macOS by měli mít Telnet dostupný přímo z terminálu.

Krok 1: Získání MX záznamů cílové domény

Prvním krokem je získání Mail Exchange (MX) záznamů cílové domény e-mailové adresy, kterou chceme ověřit. To lze provést použitím příkazu dig na systémech Linux/MacOS nebo nslookup na Windows. Příklad pro nslookup:

nslookup
> set q=mx
> example.com

Tento příkaz vrátí seznam MX záznamů pro doménu example.com. MX záznam určuje, který e-mailový server přijímá e-maily za danou doménu.

Krok 2: Použití Telnetu pro připojení k e-mailovému serveru

Poté, co máme MX záznam, použijeme Telnet k připojení k e-mailovému serveru na portu 25, který je standardním portem pro SMTP (Simple Mail Transfer Protocol). Příklad příkazu:

telnet mx.example.com 25

Krok 3: Komunikace se serverem

Po úspěšném připojení k serveru budeme muset zadat několik SMTP příkazů k ověření e-mailové adresy.

  1. Zahájení komunikace: HELO localhost
  2. Identifikace odesílatele: MAIL FROM: <Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.>
  3. Zadání cílové e-mailové adresy: RCPT TO: <Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.>

Po zadání příkazu RCPT TO, server odpoví kódem a zprávou, které naznačují, zda je adresa přijata.

Kód 250 znamená, že adresa je platná a přijata k doručení.

Kód 550 nebo jiné 5xx kódy naznačují, že adresa je neplatná nebo došlo k problému.

Po dokončení testu je slušností ukončit sezení příkazem QUIT.

 

Použití Telnetu pro ověření funkčnosti e-mailové adresy je užitečnou technikou, zejména pro IT profesionály a administrátory. Je to přímý a efektivní způsob, jak zjistit, zda je e-mailová adresa schopna přijímat zprávy, což může být klíčové při diagnostice problémů s doručováním e-mailů. Vždy je však třeba postupovat s opatrností a respektovat pravidla a omezení cílového e-mailového serveru.