Košík je prázdný

Instalace Linuxu přes síť je efektivní metodou pro nasazení operačního systému na více zařízeních nebo v situacích, kdy nemáte přístup k externím instalačním médiím jako je USB flash disk nebo DVD. Tento postup vyžaduje síťovou infrastrukturu a server, který bude sloužit jako zdroj instalačních souborů. V tomto článku probereme krok za krokem, jak na to.

Příprava prostředí

Před začátkem si ujistěte, že máte:

  1. Funkční síťové připojení: Instalace přes síť vyžaduje stabilní síťové připojení mezi instalačním serverem a cílovým počítačem.
  2. Instalační server: Může být konfigurován na Linuxu nebo Windows. Bude hostovat instalační obrazy a distribuovat je přes síť.
  3. PXE (Preboot eXecution Environment) podporu na cílovém počítači: Většina moderních počítačů toto podporuje. PXE umožňuje počítači bootovat (nabootovat) přes síť.

Nastavení instalačního serveru

  1. Instalace a konfigurace DHCP serveru: DHCP server přiděluje IP adresy zařízením ve vaší síti. Pro PXE boot je nutné do konfigurace DHCP serveru přidat parametry pro PXE boot, jako je cesta k síťovému bootovacímu programu.

  2. Instalace TFTP serveru: TFTP (Trivial File Transfer Protocol) server je používán k přenosu síťového bootovacího programu a dalších potřebných souborů do cílového počítače.

  3. Nastavení NFS nebo HTTP serveru pro distribuci instalačních obrazů: NFS (Network File System) nebo HTTP server umožňuje cílovým počítačům přistupovat k instalačním obrazům a dalším souborům potřebným pro instalaci.

  4. Příprava instalačních obrazů: Stáhněte si oficiální instalační obraz vaší preferované distribuce Linuxu a umístěte jej na NFS nebo HTTP server.

Konfigurace cílového počítače

  1. Změna bootovacího pořadí: Vstupte do BIOSu nebo UEFI cílového počítače a nastavte síťový boot (PXE) jako primární způsob bootování.

  2. Bootování a instalace: Po restartu počítače by měl automaticky začít bootovací proces přes síť. Sledujte instrukce na obrazovce pro dokončení instalace Linuxu.

Tipy a triky

  • Bezpečnost: Zajistěte, že vaše síť a server jsou bezpečně konfigurovány, aby se zabránilo neoprávněnému přístupu.
  • Debugging: Pokud narazíte na problémy během PXE bootu, zkontrolujte logy DHCP, TFTP a NFS/HTTP serverů pro diagnostiku problémů.
  • Automatizace: Pro automatizaci instalace můžete vytvořit předdefinované konfigurační soubory pro různé Linuxové distribuce.

Instalace Linuxu přes síť může být na první pohled složitá, ale s důkladnou přípravou a konfigurací se jedná o velmi efektivní způsob, jak nasadit operační systém na jednom nebo více zařízeních. Tato metoda nabízí flexibilitu a škálovatelnost pro správce sítí a IT profesionály.