Košík je prázdný

V dnešním digitálním věku je bezpečnost webových stránek na prvním místě. Jednou ze základních metod ochrany před neoprávněným přístupem je blokování IP adres nebo rozsahů IP adres. Tento článek poskytuje podrobný návod, jak toho dosáhnout pomocí konfiguračního souboru .htaccess.

Co je soubor .htaccess?

Soubor .htaccess (Hypertext Access) je konfigurační soubor používaný na webových serverech Apache. Umožňuje správcům webů nastavovat specifické konfigurace pro složky na serveru bez potřeby přímého přístupu k hlavní konfigurační soubory serveru. Soubor .htaccess je mimořádně mocný a umožňuje provádět mnoho úkonů, včetně přesměrování uživatelů, nastavení vlastních chybových stránek a právě blokování IP adres.

Jak vytvořit nebo najít soubor .htaccess

Soubor .htaccess se obvykle nachází v kořenovém adresáři vašeho webu. Pokud jej nemůžete najít, je možné, že je skrytý, nebo ještě nebyl vytvořen. V takovém případě ho můžete jednoduše vytvořit pomocí textového editoru a poté nahrát do kořenového adresáře webu pomocí FTP klienta.

Blokování jednotlivé IP adresy

Pro blokování přístupu uživatele z konkrétní IP adresy přidejte následující příkaz do souboru .htaccess:

Deny from 123.45.67.89

Zde 123.45.67.89 nahraďte IP adresou, kterou chcete blokovat.

Blokování rozsahu IP adres

Pokud potřebujete zablokovat celý rozsah IP adres, můžete použít CIDR notaci nebo specifikovat rozsah pomocí částečné IP adresy. Například:

Deny from 123.45.67.0/24

Tento příkaz zablokuje všechny IP adresy v rozsahu od 123.45.67.0 do 123.45.67.255.

Pro blokování menšího rozsahu můžete použít:

Deny from 123.45.67.

Tento příkaz zablokuje všechny IP adresy, které začínají na 123.45.67.

Blokování více IP adres nebo rozsahů

Můžete také zablokovat více IP adres nebo rozsahů současně tím, že je jednoduše přidáte do souboru .htaccess, každou na nový řádek:

Deny from 123.45.67.89
Deny from 98.76.54.0/24

Blokování IP adres pomocí souboru .htaccess je efektivní způsob, jak ochránit váš web před nežádoucími návštěvníky nebo potenciálně škodlivým provozem. Důležité je však pamatovat na to, že IP adresy mohou být dynamické nebo sdílené mezi více uživateli, což může vést k neúmyslnému blokování nevinných uživatelů. Vždy pečlivě zvažte, které IP adresy blokujete, a pravidelně kontrolujte a aktualizujte seznam blokovaných adres.