Košík je prázdný

Webhosting je služba umožňující organizacím a jednotlivcům zpřístupnit svůj web či webovou aplikaci na internetu. Poskytovatel webhostingu, neboli webhoster, poskytuje technické zázemí a zdroje potřebné pro běh a dostupnost webových stránek na serverech, které jsou neustále připojené k internetu. Díky tomu mohou uživatelé z celého světa navštívit dané Webové stránky zadáním adresy do svého webového prohlížeče.

Hlavní typy webhostingu

1. Sdílený hosting

Sdílený hosting je základní a nejčastěji využívaná forma webhostingu. U sdíleného hostingu si více uživatelů dělí zdroje jednoho serveru, včetně jeho paměti, výpočetního výkonu a úložného prostoru. Tato možnost je cenově dostupná a je ideální pro malé weby, blogy a malé firmy, které očekávají nízkou až střední návštěvnost.

2. VPS hosting (Virtuální privátní server)

VPS hosting poskytuje uživatelům větší kontrolu a flexibilitu než sdílený hosting. I když si uživatelé stále dělí fyzický server s jinými, každý VPS je izolovaný od ostatních a má přidělené vlastní zdroje, jako jsou CPU, RAM a úložiště. VPS je vhodný pro středně velké weby, e-shopy a vysokonávštěvnostní blogy.

3. Dedicated server (Dedikovaný server)

Při využití dedikovaného serveru má klient k dispozici celý fyzický server pro své vlastní potřeby. Tato možnost nabízí maximální výkon, bezpečnost a flexibilitu, ale je také nejdražší. Dedikované servery jsou ideální pro velké firmy a weby s vysokou návštěvností, které vyžadují vysoký výkon a plnou kontrolu nad serverovými prostředky.

4. Cloud hosting

Cloud hosting je relativně nová technologie, která umožňuje uživatelům využívat zdroje rozsáhlé sítě serverů umístěných po celém světě. Tento typ hostingu je extrémně flexibilní a skalovatelný, což znamená, že zdroje mohou být rychle přizpůsobeny podle aktuálních potřeb webové stránky. Cloud hosting je vhodný pro weby s proměnlivou návštěvností a pro projekty vyžadující vysokou dostupnost.

5. Spravovaný hosting

Spravovaný hosting je služba, kde poskytovatel hostingu nabízí kromě samotného hostingu také technickou správu serveru, včetně aktualizací softwaru, zabezpečení, zálohování a technické podpory. Tato možnost je ideální pro ty, kteří potřebují soustředit se na svůj hlavní obchod nebo projekt a přenechat technické záležitosti odborníkům.

Každý z těchto typů webhostingu má své specifické výhody a nevýhody a je vhodný pro různé typy webových projektů a potřeb jejich provozovatelů. Při výběru webhostingu je důležité zvážit faktory jako jsou velikost a povaha webu, očekávaná návštěvnost, potřebný výkon a rozpočet.