Košík je prázdný

V dnešním digitálním věku je e-mail nezbytným nástrojem pro komunikaci v osobním i profesionálním životě. Aby bylo možné správně a efektivně zpracovávat e-mailovou komunikaci, vyžaduje to pečlivě nakonfigurovaný poštovní server. V tomto článku se zaměříme na instalaci a konfiguraci dvou populárních open-source poštovních serverů: Postfix a Dovecot. Postfix slouží primárně jako SMTP server pro odesílání e-mailů, zatímco Dovecot je IMAP a POP3 server, který umožňuje klientům číst přijaté zprávy.

Instalace softwaru

Prvním krokem je instalace Postfixu a Dovecotu na váš server. Předpokládejme, že používáte systém založený na Debianu (jako je Ubuntu). Můžete nainstalovat obě aplikace pomocí následujících příkazů:

sudo apt update
sudo apt install postfix dovecot-core dovecot-imapd

Během instalace Postfixu vás průvodce požádá o výběr typu konfigurace. Pro většinu scénářů je doporučena možnost "Internet Site", která umožňuje, aby váš server přijímal a odesílal e-maily z a do internetu.

Konfigurace Postfixu

Po instalaci je nutné konfigurovat Postfix. Hlavní konfigurační soubor Postfixu se nachází v /etc/postfix/main.cf. Před úpravami doporučujeme zálohovat tento soubor. Základní konfigurace by měla obsahovat následující:

  • myhostname: plně kvalifikované doménové jméno (FQDN) vašeho serveru.
  • mydomain: doména vašeho serveru.
  • myorigin: doména, která se použije pro odesílání e-mailů z vašeho serveru.
  • mynetworks: sítě, ze kterých mohou uživatelé odesílat e-maily bez autentizace.

Ukázková konfigurace v main.cf může vypadat takto:

myhostname = mail.example.com
mydomain = example.com
myorigin = $mydomain
mynetworks = 127.0.0.0/8, 10.0.0.0/24

Po dokončení úprav konfiguračního souboru restartujte Postfix:

sudo systemctl restart postfix

Konfigurace Dovecotu

Pro Dovecot je hlavní konfigurační soubor /etc/dovecot/dovecot.conf, a pro autentizaci /etc/dovecot/conf.d/10-auth.conf. Dovecot by měl být nakonfigurován tak, aby používal stejné metody autentizace jako Postfix, a umožňoval šifrovaný přístup k e-mailům.

Základní konfigurace zahrnuje nastavení:

  • Povolení šifrovaných připojení pomocí SSL/TLS.
  • Nastavení cesty k poštovním schránkám uživatelů.

Ukázková konfigurace pro SSL/TLS v 10-ssl.conf:

ssl = required
ssl_cert = </cesta/k/vášemu/certifikátu.pem
ssl_key = </cesta/k/vášemu/klíči.pem

A pro poštovní schránky v 10-mail.conf:

mail_location = maildir:~/Maildir

Po dokončení konfigurace restartujte Dovecot:

sudo  systemctl restart dovecot

 

Zabezpečení vašeho poštovního serveru je klíčové pro ochranu vaší e-mailové komunikace. Kromě konfigurace SSL/TLS pro Dovecot doporučujeme také:

- Použití silných hesel pro všechny e-mailové účty.
- Aktualizace softwaru na nejnovější verze pro zajištění oprav bezpečnostních chyb.
- Nastavení firewallu, aby povoloval pouze nezbytný provoz (např. SMTP na portu 25, IMAP na portu 143 nebo s SSL na portu 993).
- Použití spamových filtrů a antivirového softwaru pro snížení rizika škodlivého softwaru a nevyžádané pošty.



Po konfiguraci je důležité váš poštovní server řádně otestovat. Můžete zkusit poslat a přijmout e-mail pomocí externího e-mailového klienta, jako je Thunderbird nebo Microsoft Outlook, nastaveného na použití vašeho serveru. Také doporučujeme použít online nástroje, jako je MXToolBox, pro ověření, že váš server správně reaguje na SMTP dotazy a není na žádných blacklistech.


Instalace a konfigurace poštovních serverů Postfix a Dovecot vyžaduje pečlivou pozornost k detailům, ale výsledkem je robustní a flexibilní systém pro správu e-mailů. S řádnou konfigurací a udržováním bezpečnosti může váš poštovní server efektivně zpracovávat e-mailovou komunikaci, chránit citlivé informace a snížit riziko bezpečnostních hrozeb.