Košík je prázdný

Centralizované logování je klíčovou součástí efektivního monitoringu a analýzy v IT infrastrukturách. Jedním z populárních nástrojů pro tento účel je Graylog, který umožňuje agregaci, třídění a analýzu logů z různých zdrojů. V tomto článku se zaměříme na implementaci Graylogu na operačním systému CentOS, což je distribuce Linuxu známá svou stabilitou a bezpečností.

Předpoklady pro instalaci

Než začneme s instalací Graylogu, je třeba zajistit, že náš systém CentOS je aktualizovaný a má nainstalovány všechny potřebné závislosti. Mezi ty patří Java pro Elasticsearch, MongoDB pro ukládání dat a Elasticsearch pro indexaci a vyhledávání logů.

Instalace MongoDB

MongoDB je NoSQL databáze, která slouží jako úložiště dat pro Graylog. Instalaci provedeme přidáním repozitáře MongoDB a následnou instalací pomocí správce balíčků yum.

sudo tee /etc/yum.repos.d/mongodb-org-4.4.repo <<EOF
[mongodb-org-4.4]
name=MongoDB Repository
baseurl=https://repo.mongodb.org/yum/redhat/\$releasever/mongodb-org/4.4/x86_64/
gpgcheck=1
enabled=1
gpgkey=https://www.mongodb.org/static/pgp/server-4.4.asc
EOF
sudo yum install -y mongodb-org
sudo systemctl start mongod
sudo systemctl enable mongod

Instalace a konfigurace Elasticsearch

Elasticsearch je vyhledávací a analytický engine, který Graylog používá pro efektivní práci s logy. Pro jeho instalaci je nutné přidat Elasticsearch repozitář a nainstalovat Elasticsearch pomocí yum.

sudo rpm --import https://artifacts.elastic.co/GPG-KEY-elasticsearch
echo "[elasticsearch-7.x]
name=Elasticsearch repository for 7.x packages
baseurl=https://artifacts.elastic.co/packages/7.x/yum
gpgcheck=1
gpgkey=https://artifacts.elastic.co/GPG-KEY-elasticsearch
enabled=1
autorefresh=1
type=rpm-md" | sudo tee /etc/yum.repos.d/elasticsearch.repo
sudo yum install -y elasticsearch

Po instalaci je důležité upravit konfigurační soubor /etc/elasticsearch/elasticsearch.yml a nastavit cluster.name na "graylog" a discovery.type na "single-node".

cluster.name: graylog
discovery.type: single-node

Následně spustíme a povolíme Elasticsearch.

sudo systemctl daemon-reload
sudo systemctl enable --now elasticsearch

Instalace Graylog

Pro instalaci Graylog serveru nejdříve přidáme repozitář Graylog a poté jej nainstalujeme.

sudo rpm -Uvh https://packages.graylog2.org/repo/packages/graylog-4.0-repository_latest.rpm
sudo yum install graylog-server

Důležitým krokem je konfigurace Graylog serveru. V souboru /etc/graylog/server/server.conf nastavíme heslo administrátora (root_password_sha2) a určíme Elasticsearch a MongoDB jako backendy.

Po dokončení konfigurace spustíme a povolíme Graylog server.

sudo systemctl start graylog-server
sudo systemctl enable graylog-server

Implementace centralizovaného logovacího řešení s Graylog na CentOSu umožňuje efektivní sledování a analýzu logů z různých zdrojů. Díky kombinaci MongoDB, Elasticsearch a Graylogu lze dosáhnout vysoké úrovně efektivity při zpracování a analýze logů. Toto řešení poskytuje výkonné nástroje pro monitorování infrastruktury v reálném čase, detekci anomálií a zlepšení bezpečnostních protokolů prostřednictvím hloubkové analýzy dat.

Konfigurace a používání Graylogu

Po úspěšné instalaci a konfiguraci je dalším krokem zprovoznění Graylog web rozhraní, které slouží jako primární bod pro interakci s uživateli. Web rozhraní je přístupné na portu 9000 a jeho adresu lze nastavit v konfiguračním souboru server.conf parametrem http_bind_address.

Pro přidání logovacích zdrojů do Graylogu je potřeba nastavit Input, což je konfigurace specifická pro typ logů, které chceme sbírat. Graylog podporuje širokou škálu vstupních protokolů včetně Syslogu, GELFu a mnoha dalších. Vytvoření nového Input se provádí přímo v web rozhraní pod záložkou System/Inputs, kde vyberete požadovaný typ Input, konfigurujete jeho parametry a spustíte sběr logů.

Efektivní využití Graylogu zahrnuje také vytváření streamů, dashboardů a upozornění, které pomáhají organizovat logy, monitorovat důležité události a reagovat na potenciální incidenty. Streamy slouží k filtrování a třídění logů podle definovaných kritérií. Dashboardy umožňují vizualizaci dat a agregaci informací důležitých pro analýzu. Upozornění lze konfigurovat pro automatické odesílání notifikací v případě detekce specifických událostí nebo anomálií.

Bezpečnost a škálovatelnost

Při implementaci centralizovaného logovacího řešení je zásadní zajistit bezpečnost uchovávaných dat. Graylog nabízí několik bezpečnostních funkcí, včetně podpory pro šifrované komunikace a autentizaci uživatelů. Je doporučeno využít tyto funkce pro ochranu citlivých dat a zabezpečení přístupu k logům.

Škálovatelnost je další důležitý aspekt, který je třeba zvážit. Graylog společně s Elasticsearch umožňuje horizontální škálování pro zvládání rostoucího objemu dat. Při nárůstu objemu logů nebo požadavků na zpracování je možné přidávat další instance Elasticsearch a Graylog servery, čímž se zvýší výkon a kapacita systému pro zpracování logů.

 

Implementace Graylogu na CentOS nabízí robustní a flexibilní řešení pro centralizované logování. Díky možnosti detailní konfigurace, vysoké míře škálovatelnosti a bohatým možnostem pro analýzu logů se jedná o vhodnou volbu pro organizace různých velikostí. Správně nastavený a používaný Graylog může výrazně přispět k efektivitě monitorování infrastruktury, zlepšení bezpečnosti a optimalizaci IT operací.