Košík je prázdný

Síťový systém souborů (NFS) je zásadní komponentou mnoha podnikových infrastruktur, umožňující sdílení souborů mezi servery a klienty v síti. Ve vysoce dostupných (HA) prostředích je klíčové zajistit, aby služby NFS byly nepřetržitě dostupné, což vyžaduje speciální konfiguraci a nástroje. V tomto článku se zaměříme na implementaci HA NFS serveru na operačním systému CentOS s využitím Keepalived a Heartbeat, což jsou populární nástroje pro zajištění vysoké dostupnosti služeb.

Základy Keepalived a Heartbeat

Keepalived je software, který využívá protokol VRRP (Virtual Router Redundancy Protocol) k zajistění vysoké dostupnosti prostřednictvím automatického převzetí služeb v případě selhání primárního serveru. Heartbeat je nástroj, který monitoruje dostupnost serverů ve clusteru a umožňuje automatické převzetí služeb na záložní server v případě výpadku.

Instalace a konfigurace NFS

Než začnete s konfigurací Keepalived a Heartbeat, je třeba nainstalovat a nakonfigurovat NFS na obou serverech. To zahrnuje instalaci balíčků NFS, konfiguraci sdílených adresářů a nastavení oprávnění.

yum install nfs-utils
mkdir /var/nfs/share -p
chmod -R 777 /var/nfs/share
echo "/var/nfs/share *(rw,sync,no_root_squash,no_all_squash)" >> /etc/exports
systemctl enable --now nfs-server

Konfigurace Keepalived

Po konfiguraci NFS je čas nastavit Keepalived. Instalace Keepalived na oba servery se provádí pomocí příkazu yum install keepalived. Následně je třeba vytvořit konfigurační soubor keepalived.conf, který definuje virtuální IP adresu pro NFS službu a nastaví prioritu serverů pro rozhodování o tom, který server bude primární.

vrrp_instance VI_1 {
    state MASTER
    interface eth0
    virtual_router_id 51
    priority 100
    advert_int 1
    authentication {
        auth_type PASS
        auth_pass 1111
    }
    virtual_ipaddress {
        192.168.1.10
    }
}

Nastavení Heartbeat

Pro instalaci Heartbeat na CentOS použijte yum install heartbeat. Konfigurace Heartbeat vyžaduje vytvoření dvou hlavních souborů, ha.cf a haresources, v adresáři /etc/ha.d/. Soubor ha.cf obsahuje základní nastavení clusteru, včetně komunikačních cest a timeoutů. Soubor haresources definuje, které služby (v tomto případě NFS) a virtuální IP adresy budou spravovány Heartbeatem.

Integrace a testování

Po dokončení konfigurace Keepalived a Heartbeat je důležité provést důkladné testování pro ověření funkčnosti HA setupu. Testujte scénáře jako je ruční vypnutí primárního serveru, aby se ověřilo automatické převzetí služeb záložním serverem, a monitorujte logy pro zjištění případných problémů.

 

Nastavení vysoce dostupných NFS serverů na CentOS s použitím Keepalived a Heartbeat vyžaduje pečlivou konfiguraci a testování, ale výsledkem je robustní řešení schopné zajistit nepřetržitou dostupnost kritických souborových služeb. Zahrnutí těchto technologií do vaší infrastruktury může výrazně snížit pravděpodobnost výpadku a zajistit, že vaše data budou vždy dostupná, když je budete potřebovat.

Je důležité si uvědomit, že správa takového prostředí vyžaduje průběžné sledování a údržbu, včetně aktualizací softwaru a bezpečnostních záplat. Navíc se doporučuje pravidelné provádění zálohování a testování obnovy dat, aby se zajistila integrita dat v případě selhání hardwaru nebo jiných katastrofických událostí.

Další rozšíření mohou zahrnovat implementaci redundantních sítových spojení a elektrických zdrojů, což dále zvyšuje odolnost systému proti výpadkům. Integrace s cloudovými službami může také poskytnout další vrstvu redundance a flexibility.

V neposlední řadě je klíčové udržovat dokumentaci aktuální a detailní, včetně konfiguračních souborů, síťového návrhu a procedur pro obnovu po havárii. Tím se zjednoduší diagnostika případných problémů a usnadní se školení nových členů týmu.

Implementace vysoce dostupných NFS serverů pomocí Keepalived a Heartbeat na CentOS představuje efektivní strategii pro zajištění nepřetržité dostupnosti souborů a aplikací, které jsou zásadní pro chod organizace. Při správné konfiguraci a pravidelné údržbě může tato řešení poskytnout pevný základ pro vaše podnikové IT potřeby.