Košík je prázdný

V dnešní digitální éře je zálohování dat klíčovou součástí ochrany proti ztrátě dat, poškození nebo kybernetickým útokům. BorgBackup, známý také jako Borg, představuje vynikající nástroj pro vytvoření a správu bezpečnostních kopií na serverech CentOS. Díky své schopnosti provádět šifrované, deduplikované zálohování, Borg umožňuje uživatelům efektivně chránit svá data při minimalizaci potřeby úložného prostoru. Tento článek poskytuje podrobný návod na nastavení a použití BorgBackup na CentOSu.

Předpoklady

Než začneme, je důležité zajistit, že máte přístup k serveru CentOS s rootovými právy nebo právy uživatele s sudo. BorgBackup je kompatibilní s většinou distribucí Linuxu, včetně CentOSu. Ujistěte se, že váš systém je aktuální pomocí příkazu sudo yum update.

Instalace BorgBackup

BorgBackup můžete nainstalovat na CentOS pomocí příkazu yum. Prvním krokem je přidání repozitáře EPEL (Extra Packages for Enterprise Linux), který obsahuje balíček BorgBackup. To provedete následovně:

sudo yum install epel-release
sudo yum update

Po přidání repozitáře EPEL nainstalujte BorgBackup:

sudo yum install borgbackup

Inicializace repozitáře

Před prvním zálohováním je nutné inicializovat repozitář Borg. Repozitář Borg je umístění, kam se budou ukládat zálohy. Při inicializaci můžete vybrat, zda chcete repozitář šifrovat. Pro šifrování doporučujeme použít možnost repokey nebo keyfile, což zajišťuje, že data budou bezpečná.

borg init --encryption=repokey /cesta/k/repozitari

Nahraďte /cesta/k/repozitari cestou, kde chcete repozitář umístit.

Vytváření zálohy

S repozitářem připraveným můžete začít vytvářet zálohy. Příkaz pro vytvoření zálohy vypadá takto:

borg create --verbose --progress --stats /cesta/k/repozitari::nazev_zalohy /cesta/k/zalohovanym_souborum

/cesta/k/zalohovanym_souborum označuje soubory nebo adresáře, které chcete zálohovat. nazev_zalohy je unikátní identifikátor zálohy, který vám umožní ji v budoucnu snadno nalézt a obnovit.

Obnova z datové zálohy

V případě, že potřebujete data obnovit, můžete použít následující příkaz:

borg extract /cesta/k/repozitari::nazev_zalohy

Automatizace zálohování

Pro pravidelné zálohování je vhodné nastavit cron job, který bude spouštět zálohovací skript podle nastaveného harmonogramu. To zajistí, že vaše data budou pravidelně zálohována bez nutnosti manuální intervence. Vytvoření cron jobu pro BorgBackup může vypadat následovně:

  1. Otevřete crontab editor pro aktuálního uživatele:
    crontab -e
    ​
  2. Přidejte řádek specifikující časování a příkaz pro spuštění zálohování. Například pro denní zálohování v 2:00 ráno:
    0 2 * * * /usr/bin/borg create --verbose --stats /cesta/k/repozitari::'backup-{now:%Y-%m-%d}' /cesta/k/zalohovanym_souborum
    ​
    Tento příkaz znamená, že cron job bude spuštěn každý den v 2:00 ráno a vytvoří zálohu s názvem obsahujícím aktuální datum.

 

Správa záloh

BorgBackup nabízí řadu nástrojů pro správu záloh, včetně možnosti výpisu dostupných záloh, jejich ověření a odstraňování starých záloh. Zde jsou některé základní příkazy pro správu záloh:

Výpis všech záloh v repozitáři:

borg list /cesta/k/repozitari

Ověření integrity záloh:

borg check /cesta/k/repozitari

Odstranění konkrétní zálohy:

borg delete /cesta/k/repozitari::nazev_zalohy

Prune (prořezávání) záloh pro uvolnění místa a zachování pouze určitého počtu nejnovějších záloh:

borg prune -v --list /cesta/k/repozitari --keep-daily=7 --keep-weekly=4 --keep-monthly=6
  • Tento příkaz uchovává posledních 7 denních záloh, 4 týdenní zálohy a 6 měsíčních záloh, zatímco starší zálohy jsou odstraněny.

 

Využití BorgBackup na CentOSu pro vytvoření a správu bezpečnostních kopií nabízí efektivní, šifrované a deduplikované řešení pro zálohování. Díky své flexibilitě a možnosti automatizace je Borg ideální volbou pro jakoukoliv aplikaci vyžadující pravidelné zálohování dat. Postupujte podle výše uvedených kroků pro zabezpečení vašich důležitých dat a zajistěte jejich ochranu před ztrátou nebo poškozením.