Košík je prázdný

Bezserverová (serverless) architektura se stává významnou součástí moderního softwarového vývoje díky své schopnosti umožnit vývojářům soustředit se na psaní kódu bez nutnosti spravovat infrastrukturu. Tento článek poskytuje návod na implementaci serverless architektury na operačním systému CentOS, a to pomocí dvou populárních nástrojů: Kubeless a OpenFaaS. Tyto platformy nabízí rozdílné přístupy k bezserverovému vývoji a správě aplikací, ale obě jsou vhodné pro využití v rámci CentOS.

Základy serverless architektury

Serverless architektura, někdy nazývaná jako funkční jako služba (FaaS), umožňuje vývojářům psát a nasazovat kód, který je automaticky spouštěn v reakci na události, aniž by bylo nutné spravovat podkladové servery. Tento model znamená, že Infrastruktura se dynamicky přizpůsobuje potřebám aplikace, což vede k optimalizaci nákladů a efektivitě.

CentOS jako platforma pro serverless

CentOS, odvozenina z Red Hat Enterprise Linuxu, je volně dostupný operační systém známý svou stabilitou a bezpečností. Jako serverová platforma poskytuje pevný základ pro běh serverless architektur, díky široké podpoře nástrojů a technologií.

Kubeless: Kubernetes-native serverless framework

Kubeless je serverless framework, který je navržen tak, aby těsně integroval s Kubernetes, což je systém pro automatizaci nasazování, škálování a správy kontejnerizovaných aplikací. Kubeless umožňuje vývojářům využívat Kubernetes jako svou bezserverovou platformu, což přináší výhody v podobě jednoduchosti, škálovatelnosti a flexibility.

Instalace Kubeless na CentOS

  1. Předpoklady: Ujistěte se, že na CentOS je nainstalovaný Kubernetes.
  2. Stáhněte a nainstalujte Kubeless: Použijte příkazovou řádku k stažení nejnovější verze Kubeless a nainstalujte ji do Kubernetes clusteru pomocí příkazu kubectl.

OpenFaaS: Serverless funkcí pro kontejnery

OpenFaaS (Functions as a Service) je platforma, která umožňuje snadné nasazení serverless funkcí jako kontejnerů, podporující širokou škálu programovacích jazyků. OpenFaaS nabízí uživatelsky přívětivé rozhraní a integraci s existujícími kontejnerovými technologiemi, jako je Docker.

Instalace OpenFaaS na CentOS

  1. Předpoklady: Mějte připravený Docker a Kubernetes.
  2. Nasazení OpenFaaS: Použijte faas-cli, oficiální CLI nástroj pro OpenFaaS, pro nasazení OpenFaaS na vašem Kubernetes clusteru.

Vývoj a správa bezserverových aplikací

Jak Kubeless, tak OpenFaaS nabízejí nástroje CLI pro vývoj, nasazování a správu serverless funkcí. Vývojáři mohou vytvářet, testovat a nasazovat funkce přímo z příkazové řádky, což umožňuje rychlý vývojový cyklus a snadnou iteraci.

Práce s Kubeless

  • Vývoj funkce: Funkce v Kubeless jsou psány v podporovaných programovacích jazycích a mohou být nasazeny s použitím jednoduchého příkazu kubeless function deploy. Tento příkaz umožňuje specifikovat zdrojový kód funkce, závislosti a spouštěcí události.
  • Správa funkce: Kubeless poskytuje příkazy pro získání seznamu nasazených funkcí, jejich aktualizaci a odstranění. Příkaz kubeless function list zobrazí seznam všech funkcí nasazených v Kubernetes clusteru.

Práce s OpenFaaS

  • Vývoj funkce: OpenFaaS umožňuje vývojářům balit své funkce do Docker kontejnerů, což usnadňuje sdílení a nasazování. Funkce mohou být vytvořeny a nasazeny pomocí faas-cli new a faas-cli up.
  • Monitorování a škálování: OpenFaaS poskytuje integrované monitorování a automatické škálování funkcí na základě poptávky, což je konfigurovatelné podle potřeb aplikace.

Bezpečnost a údržba

Bezpečnost a údržba jsou klíčové aspekty při provozování serverless aplikací. Jak Kubeless, tak OpenFaaS nabízejí nástroje a praxe pro zabezpečení funkčních volání a správu přístupů, včetně integrace s Kubernetes RBAC (Role-Based Access Control) pro správu oprávnění.

Výhody a omezení

Implementace serverless architektury na CentOS s použitím Kubeless nebo OpenFaaS přináší řadu výhod, včetně snížení nákladů na správu infrastruktury, flexibility v vývoji a možnosti rychle reagovat na změny v poptávce. Nicméně, je důležité mít na paměti potenciální omezení, jako jsou studené starty funkcí a limitace výkonu pro některé typy úloh.

 

Implementace serverless architektury na CentOS pomocí Kubeless nebo OpenFaaS poskytuje vývojářům efektivní nástroje pro rychlý vývoj a nasazení aplikací bez nutnosti detailní znalosti infrastruktury. Obě platformy nabízí jedinečné vlastnosti a výhody, a volba mezi nimi by měla být založena na konkrétních požadavcích projektu a preferencích týmu.