Košík je prázdný

Elastic Filebeat je lehký nástroj pro přenos logů, který umožňuje monitorování, shromažďování a předávání logovacích souborů do centrálního úložiště, jako je Elasticsearch. Tento článek se zaměřuje na konfiguraci a správu Elastic Filebeat na operačním systému CentOS s cílem efektivně spravovat logovací data. Detailně probereme postup instalace, konfigurace a základní správy Filebeat, stejně jako integraci s Elasticsearch pro centralizované logování.

Instalace Elastic Filebeat na CentOS

  1. Přidání Elastic repository Nejprve je potřeba přidat Elastic repository do vašeho systému. Vytvořte nový repozitářový soubor pro YUM:

    sudo tee /etc/yum.repos.d/elastic.repo<<EOF
    [elastic-7.x]
    name=Elastic repository for 7.x packages
    baseurl=https://artifacts.elastic.co/packages/7.x/yum
    gpgcheck=1
    gpgkey=https://artifacts.elastic.co/GPG-KEY-elasticsearch
    enabled=1
    autorefresh=1
    type=rpm-md
    EOF
    
  2. Instalace Filebeat Po přidání repozitáře můžete nainstalovat Filebeat pomocí YUM:
    sudo yum install filebeat
    ​

    Po dokončení instalace můžete spustit a povolit Filebeat, aby se automaticky spouštěl při startu systému:

    sudo systemctl start filebeat
    sudo systemctl enable filebeat
    

Konfigurace Filebeat pro odesílání logů do Elasticsearch

  1. Editace konfiguračního souboru Filebeat Konfigurační soubor pro Filebeat se nachází v /etc/filebeat/filebeat.yml. Otevřete tento soubor v textovém editoru a proveďte potřebné změny:

    sudo nano /etc/filebeat/filebeat.yml
    
  2. Nastavení cesty k logům V konfiguračním souboru specifikujte cesty k logovacím souborům, které chcete monitorovat. Například:
    filebeat.inputs:
    - type: log
      enabled: true
      paths:
        - /var/log/*.log
    ​
  3. Konfigurace výstupu do Elasticsearch Dále nastavte výstup Filebeat tak, aby logy odesílal do Elasticsearch. Zadejte adresu vaší Elasticsearch instance:

    output.elasticsearch:
      hosts: ["localhost:9200"]
    

 

Spuštění a ověření funkčnosti Filebeat

  1. Aplikace změn konfigurace Po provedení změn v konfiguračním souboru je nutné restartovat službu Filebeat, aby se nová konfigurace použila:

    sudo systemctl restart filebeat
    
  2. Ověření přenosu logů Pomocí příkazu filebeat test output můžete ověřit, že Filebeat úspěšně komunikuje s Elasticsearch a odesílá logy:

    filebeat test output
    

Správa a údržba

Pro zajištění hladkého provozu Filebeat a efektivního monitorování logů je důležité pravidelně kontrolovat stav služby, provádět aktualizace a monitorovat výkon. Sledování logů Filebeat a Elasticsearch vám pomůže identifikovat potenciální problémy a zajistit optimální výkon vašeho logovacího systému.

Monitoring a ladění

  • Monitoring stavu služby: Pravidelně kontrolujte stav služby Filebeat pomocí systemctl status filebeat k ověření, že služba běží bez problémů.
  • Logování Filebeat: Filebeat ukládá logy o svém provozu, které jsou užitečné pro diagnostiku problémů. Tyto logy najdete ve výchozím nastavení v /var/log/filebeat/.
  • Využití nástrojů pro ladění: Filebeat nabízí nástroje a příkazy pro ladění, jako je filebeat test config pro ověření vaší konfigurace a filebeat test output pro testování komunikace s výstupními systémy.

Aktualizace a údržba

  • Aktualizace Filebeat a Elasticsearch: Udržujte svou instalaci Filebeat a Elasticsearch aktuální, aby byly zabezpečené a využívaly nejnovější funkce. Použijte správce balíčků YUM pro aktualizaci softwaru.
  • Zálohování konfigurace: Pravidelně zálohujte konfigurační soubory a další důležitá data. V případě potřeby budete moci rychle obnovit vaši konfiguraci nebo nastavení.

Integrace s Kibana pro vizualizaci logů

Elasticsearch společně s Kibanou poskytuje mocný nástroj pro vizualizaci a analýzu logů. Po úspěšné konfiguraci Filebeat a odeslání logů do Elasticsearch:

  1. Nastavení Kibany: Ujistěte se, že máte správně nakonfigurovanou Kibanu pro připojení k vaší Elasticsearch instanci.
  2. Vytvoření index pattern: V Kibaně vytvořte index pattern, který odpovídá indexům vytvořeným Filebeatem (typicky filebeat-*).
  3. Prohlížení a analýza logů: Pomocí Kibany můžete prohlížet logy, vytvářet vizualizace a dashboardy pro sledování klíčových metrik a událostí z vašich logovacích dat.

Zabezpečení přenosu logů

V prostředích, kde je zabezpečení klíčové, zvažte šifrování komunikace mezi Filebeat a Elasticsearch pomocí SSL/TLS. To zahrnuje generování a konfiguraci SSL certifikátů pro Elasticsearch a konfiguraci Filebeat, aby používal tyto certifikáty pro šifrované spojení.

  • Konfigurace SSL na straně Elasticsearch: Upravte konfiguraci Elasticsearch, aby povolila SSL komunikaci a nahrála příslušné certifikáty.
  • Konfigurace Filebeat pro použití SSL: Upravte filebeat.yml konfigurační soubor, aby odkazoval na vaše SSL certifikáty a klíče pro bezpečné připojení k Elasticsearch.

 

Efektivní konfigurace a správa Elastic Filebeat na CentOSu pro monitorování, shromažďování a předávání logů do Elasticsearch je klíčová pro zabezpečení, výkon a dostupnost vašich systémů. Pravidelná údržba, aktualizace a monitorování vaší logovací infrastruktury zajistí, že budete mít přístup k důležitým informacím pro analýzu a diagnostiku problémů ve vaší IT infrastruktuře.