Košík je prázdný

Open Network Management System (OpenNMS) je široce používaná open-source platforma pro síťový monitoring a správu služeb. Tento článek poskytuje podrobný průvodce konfigurací a správou OpenNMS na operačním systému CentOS, což je oblíbená volba pro servery díky své stabilitě a bezpečnosti. OpenNMS umožňuje hloubkovou analýzu síťového provozu a výkonu infrastruktury, což je klíčové pro efektivní správu IT prostředí.

Instalace OpenNMS na CentOS

Pro instalaci OpenNMS je nejprve potřeba zajistit, že na CentOS je nainstalován Java Development Kit (JDK), jelikož OpenNMS je Java aplikace. Doporučuje se použít OpenJDK 11, které lze nainstalovat pomocí příkazu:

sudo yum install java-11-openjdk-devel

Dále je třeba přidat repozitář OpenNMS k vašemu systému pomocí následujících příkazů:

sudo rpm -Uvh https://yum.opennms.org/repofiles/opennms-repo-stable-rhel7.noarch.rpm
sudo yum install opennms

Po instalaci je nezbytné provést inicializaci databáze. OpenNMS používá PostgreSQL jako svou databázi, proto je nutné tuto databázi nainstalovat a nakonfigurovat:

sudo yum install postgresql-server
sudo postgresql-setup initdb
sudo systemctl start postgresql
sudo systemctl enable postgresql

Následně je třeba vytvořit databázi a uživatele pro OpenNMS v PostgreSQL:

sudo -u postgres createuser opennms
sudo -u postgres createdb -O opennms opennms
sudo -u postgres psql -c "ALTER USER opennms WITH PASSWORD 'heslo';"

Posledním krokem instalace je spuštění skriptu pro inicializaci databáze OpenNMS a nastartování služby:

sudo /usr/share/opennms/bin/install -dis
sudo systemctl start opennms

Konfigurace pro hloubkovou analýzu síťového provozu

OpenNMS poskytuje rozsáhlé možnosti pro monitorování a analýzu síťového provozu. Pro začátek je důležité nastavit pravidla pro automatické objevování síťových zařízení. Toto lze konfigurovat v souboru etc/discovery-configuration.xml, kde definujete rozsahy IP adres pro skenování.

Dále je klíčové nastavit sběr dat a prahové hodnoty pro upozornění. Sběr dat se konfiguruje v souborech jako etc/collectd-configuration.xml, kde lze specifikovat, jaké metriky se mají sbírat z jednotlivých síťových zařízení. Prahové hodnoty pro generování upozornění lze nastavit v etc/thresholds.xml, což umožňuje definovat, při jakých hodnotách metrik by měl systém vygenerovat upozornění.

Správa a údržba

Pro udržení optimálního výkonu a bezpečnosti OpenNMS a celého monitorovaného systému je důležité pravidelně aktualizovat OpenNMS a jeho závislosti. To lze provést pomocí yum:

sudo yum update opennms

Dále je doporučeno pravidelně zálohovat konfigurační soubory a databázi OpenNMS. Zálohování konfiguračních souborů může být jednoduše realizovováno kopírováním složky /etc/opennms/ na bezpečné místo. Pro zálohování databáze PostgreSQL, kterou OpenNMS využívá, lze použít příkaz pg_dump:

sudo -u postgres pg_dump opennms > opennms_backup.sql

Tento příkaz vytvoří soubor opennms_backup.sql, který obsahuje celý obsah databáze OpenNMS a může být použit pro obnovu databáze v případě potřeby.

Pokročilá konfigurace a optimalizace

Pro pokročilou konfiguraci OpenNMS je možné upravovat širokou škálu souborů. Jednou z klíčových oblastí pro optimalizaci je nastavení sběru dat a integrace s externími systémy. OpenNMS podporuje integraci s různými systémy pro správu logů, jako jsou Elasticsearch, Splunk nebo Kafka, což umožňuje efektivní analýzu logů a událostí.

Také je možné konfigurovat OpenNMS pro použití s protokoly, jako je SNMP (Simple Network Management Protocol) nebo JMX (Java Management Extensions), pro hlubší monitoring a správu aplikací a hardware. Tuto konfiguraci lze nalézt v etc/snmp-config.xml pro SNMP a v etc/jmx-config.xml pro JMX.

Integrace s dalšími nástroji

Klíčem k efektivnímu monitorování a správě síťové infrastruktury je integrace OpenNMS s dalšími nástroji a platformami. OpenNMS nabízí API, které umožňuje integraci s automatizačními nástroji, jako jsou Ansible nebo Puppet, což usnadňuje správu konfigurace a nasazení změn ve velkých prostředích.

Kromě toho může být OpenNMS propojen s ticketovými systémy, jako je JIRA nebo ServiceNow, což zjednodušuje řízení incidentů a podporu. Tato integrace se obvykle konfiguruje prostřednictvím souboru etc/opennms.properties, kde lze nastavit připojení k externím systémům a definovat pravidla pro automatické vytváření a aktualizaci ticketů.

 

Správa OpenNMS na CentOS nabízí robustní řešení pro monitoring a analýzu síťového provozu. Díky bohatým možnostem konfigurace a integrace s dalšími systémy lze dosáhnout hloubkového přehledu o stavu a výkonu IT infrastruktury. Pravidelná údržba, aktualizace a zálohování jsou klíčové pro dlouhodobou stabilitu a bezpečnost monitorovacího systému. S průběžným rozvojem OpenNMS a CentOSu se otevírají nové možnosti pro efektivní správu a monitorování síťových služeb, což činí tuto kombinaci ideální volbou pro mnoho organizací.