Košík je prázdný

AWStats je mocný a flexibilní nástroj pro analýzu webového provozu, který poskytuje podrobné statistiky o návštěvnících, zdrojích provozu a chování uživatelů na webových stránkách. Díky své schopnosti zpracovávat logy webového serveru nabízí hloubkový pohled na to, jak uživatelé interagují s vašimi stránkami. V tomto článku se dozvíte, jak nainstalovat, konfigurovat a používat AWStats na systému CentOS, aby vaše Webové stránky mohly těžit z těchto cenných informací.

Instalace AWStats na CentOS

Prvním krokem je instalace AWStats na váš server s CentOS. AWStats je dostupný ve výchozích repozitářích, takže jeho instalace je přímá:

  1. Otevřete terminál a přihlaste se na svůj server jako uživatel s oprávněními sudo.

  2. Spusťte následující příkaz k instalaci AWStats:

    sudo yum install awstats
    

 

Konfigurace AWStats pro vaši webovou stránku

Po instalaci je potřeba AWStats nakonfigurovat pro vaši konkrétní webovou stránku:

  1. Vytvořte novou konfigurační soubor pro vaši webovou stránku kopírováním vzorového konfiguračního souboru. Předpokládejme, že název vaší domény je example.com:

    sudo cp /etc/awstats/awstats.localhost.localdomain.conf /etc/awstats/awstats.example.com.conf
    
  2. Otevřete nově vytvořený konfigurační soubor v textovém editoru:

    sudo nano /etc/awstats/awstats.example.com.conf
    
  3. V konfiguračním souboru proveďte následující změny:

    • Nastavte LogFile na cestu k logovacímu souboru vašeho webového serveru. Pro Apache to může být /var/log/httpd/access_log, pro Nginx /var/log/nginx/access.log.
    • Změňte LogFormat na 1, což je standardní formát logu pro většinu webových serverů.
    • Upravte SiteDomain na název vaší domény, v tomto příkladu example.com.
    • Přidejte HostAliases pro přezdívky vaší domény, například www.example.com.

 

Generování statistik

Po dokončení konfigurace můžete začít generovat statistiky:

  1. Použijte následující příkaz k manuální aktualizaci statistik AWStats pro vaši webovou stránku:

    sudo /usr/share/awstats/wwwroot/cgi-bin/awstats.pl -update -config=example.com
    
  2. Pro zobrazení statistik přes webové rozhraní je potřeba nastavit webový server tak, aby mohl sloužit soubory AWStats. Pro Apache můžete do konfigurace vašeho virtuálního hostitele přidat následující direktivy:

    Alias /awstatsclasses "/usr/share/awstats/wwwroot/classes/"
    Alias /awstatscss "/usr/share/awstats/wwwroot/CSS/"
    Alias /awstatsicons "/usr/share/awstats/wwwroot/icon/"
    ScriptAlias /awstats/ "/usr/share/awstats/wwwroot/cgi-bin/"
    

Nezapomeňte restartovat Apache po změnách v konfiguraci:

sudo systemctl restart httpd

Pro Nginx je konfigurace mírně odlišná, ale princip je podobný. Ujistěte se, že máte správně nastavené cesty a přístupová práva k souborům a adresářům AWStats.

Přístup k statistikám přes webové rozhraní

Po nastavení vašeho webového serveru můžete statistiky AWStats pro vaši webovou stránku zobrazit přes webové rozhraní:

  1. Otevřete webový prohlížeč a přejděte na adresu, kde je hostováno vaše AWStats rozhraní, například http://example.com/awstats/awstats.pl?config=example.com.
  2. Na této stránce uvidíte detailní statistiky vašeho webového provozu, včetně návštěvnosti, nejčastějších zdrojů provozu, geografického rozdělení návštěvníků, a mnoho dalších informací.

Analýza dat a interpretace statistik

AWStats poskytuje řadu užitečných informací, které můžete použít k optimalizaci vašeho webu a marketingových strategií:

  • Návštěvnost a zhlédnuté stránky: Zjistěte, které stránky jsou nejpopulárnější a jak dlouho na nich návštěvníci zůstávají.
  • Původ návštěvníků: Rozpoznejte, odkud vaši návštěvníci přicházejí, ať už jde o vyhledávače, přímé odkazy nebo sociální média.
  • Geografické informace: Získejte přehled o tom, odkud na světě vaši návštěvníci přicházejí, což může pomoci při lokalizaci obsahu nebo cílení reklam.
  • Prohlížeče a operační systémy: Porozumění tomu, jaké technologie vaši uživatelé používají, vám umožní lépe optimalizovat váš web pro různé platformy.

Optimalizace a bezpečnost

Při používání AWStats je důležité nezapomenout na bezpečnost. Ujistěte se, že přístup k AWStats rozhraní je chráněn heslem a nepřístupný neautorizovaným uživatelům. Mějte na paměti, že informace získané z AWStats by měly být použity eticky a v souladu s právními předpisy, zejména pokud jde o ochranu osobních údajů.

 

AWStats je výkonný nástroj pro analýzu webového provozu, který může poskytnout cenné insighty o chování vašich návštěvníků a účinnosti vašeho webu. Díky správné konfiguraci a využití na platformě CentOS můžete získat detailní přehled o provozu vašeho webu, což vám umožní lépe porozumět vašim uživatelům a optimalizovat vaše online aktivity.