Košík je prázdný

Minecraft je jedna z nejoblíbenějších her na světě a díky své flexibilitě lze hrát nejen na osobních počítačích a herních konzolích, ale také na serverech. Tento článek vás provede procesem instalace Minecraft serveru na Linuxový server. Bude se zaměřovat na použití distribuce Ubuntu, ale kroky by měly být podobné pro většinu Linuxových distribucí.

Předpoklady

Před zahájením instalace se ujistěte, že váš Linux server splňuje následující požadavky:

  • Moderní distribuce Linuxu (např. Ubuntu 20.04 LTS)
  • SSH přístup k serveru
  • Minimálně 1 GB volné paměti RAM (doporučeno 2 GB nebo více pro lepší výkon)
  • Java Runtime Environment (JRE) nainstalovaná na serveru

Krok 1: Přihlášení k serveru

Přihlaste se ke svému serveru pomocí SSH. Pokud používáte Windows, můžete k tomu využít program jako je PuTTY. Na Linuxu nebo MacOS můžete použít terminál. Příkaz pro přihlášení bude vypadat nějak takto:

ssh uzivatelske_jmeno@adresa_serveru

Krok 2: Instalace Java Runtime Environment

Minecraft server je napsán v Javě, takže prvním krokem je zajistit, že máte nainstalované JRE. To můžete udělat spuštěním následujících příkazů:

sudo apt update
sudo apt install default-jre

Po instalaci ověřte, že Java byla nainstalována správně pomocí příkazu java -version.

Krok 3: Vytvoření nového adresáře pro Minecraft server

Je dobrý nápad udržovat vaše aplikace organizované, proto doporučuji vytvořit nový adresář pro Minecraft server:

mkdir minecraft
cd minecraft

Krok 4: Stáhněte software Minecraft serveru

Navštivte oficiální stránky Minecraftu a najděte sekci pro stahování serverového softwaru (https://www.minecraft.net/en-us/download/server). Zde zkopírujte odkaz na nejnovější verzi serveru. Poté použijte wget příkaz k stažení softwaru do vytvořeného adresáře:

wget [OdkazNaStaženíServeru]

Krok 5: Spuštění Minecraft serveru

Po stažení souboru můžete server spustit pomocí Javy. Příkaz bude vypadat nějak takto, přičemž název_souboru.jar nahraďte skutečným názvem staženého souboru:

java -Xmx1024M -Xms1024M -jar název_souboru.jar nogui

Při prvním spuštění vytvoří server několik konfiguračních souborů a zastaví se, řekne vám, že musíte souhlasit s EULA (end user license agreement). To uděláte tak, že otevřete soubor eula.txt a změníte eula=false na eula=true.

Krok 6: Konfigurace firewallu a port forwarding

Aby hráči mohli přistupovat k vašemu serveru z internetu, budete muset nakonfigurovat firewall vašeho serveru a, pokud používáte router, nastavit port forwarding. Na Ubuntu to můžete udělat pomocí ufw (Uncomplicated Firewall), který je jednoduchý na použití. Následující příkazy povolí přístup na port, který Minecraft obvykle používá (25565):

sudo ufw allow 25565/tcp

Pokud máte router, budete muset v jeho nastaveních najít možnost port forwarding a přidat pravidlo pro port 25565 směrováno na IP adresu vašeho serveru. Přesný postup se liší podle modelu a značky routeru, takže doporučuji konzultovat manuál vašeho zařízení nebo online zdroje specifické pro váš model.

Krok 7: Spuštění Minecraft serveru jako služby

Aby se Minecraft server spouštěl automaticky při startu systému, je dobrý nápad nastavit ho jako službu systému. Vytvořte nový systemd unit soubor:

sudo nano /etc/systemd/system/minecraft.service

Do tohoto souboru vložte následující konfiguraci, přičemž nezapomeňte nahradit uzivatel vaším uživatelským jménem a cesta/do/minecraft cestou k vašemu Minecraft serveru:

[Unit]
Description=Minecraft Server
After=network.target

[Service]
User=uzivatel
Nice=1
KillMode=none
SuccessExitStatus=0 1
ProtectHome=true
ProtectSystem=full
PrivateDevices=true
NoNewPrivileges=true
WorkingDirectory=/cesta/do/minecraft
ExecStart=/usr/bin/java -Xmx1024M -Xms1024M -jar /cesta/do/minecraft/název_souboru.jar nogui
ExecStop=/bin/kill -SIGINT $MAINPID
Restart=on-failure

[Install]
WantedBy=multi-user.target

Uložte a zavřete soubor. Poté povolte a spusťte službu:

sudo systemctl enable minecraft.service
sudo systemctl start minecraft.service

Nyní by váš Minecraft server měl běžet jako služba a automaticky se spouštět při startu systému.

Tímto je instalace Minecraft serveru na Linuxový server kompletní. Připojte se k serveru pomocí Minecraft klienta, zadáním IP adresy nebo doménového jména vašeho serveru a užijte si hru se svými přáteli!

Díky tomuto návodu jste schopni vytvořit a spravovat vlastní Minecraft server, což vám umožní hrát hru podle vašich vlastních pravidel a s plnou kontrolou nad herním prostředím. Nezapomeňte pravidelně aktualizovat svůj server a zálohovat vaše světy, aby vaše dobrodružství v Minecraftu bylo bezpečné a příjemné.