Košík je prázdný

Hypertext Markup Language, neboli HTML, je základním stavebním kamenem webových stránek. Jedná se o standardizovaný značkovací jazyk, který umožňuje tvůrcům obsahu strukturovat a formátovat jejich Webové stránky pomocí tzv. značek. HTML značky definují různé typy obsahu, jako jsou odstavce, nadpisy, odkazy, obrázky a mnoho dalších. HTML dokumenty jsou interpretovány webovými prohlížeči, které zobrazují stránku podle instrukcí obsažených v HTML kódu.

Základy HTML struktury

HTML dokument začíná deklarací typu dokumentu (<!DOCTYPE html>), která prohlížeči sděluje, že se jedná o HTML5 dokument. Základní struktura HTML dokumentu zahrnuje kořenový element <html>, který obaluje celý HTML kód, a dva hlavní segmenty: <head> a <body>.

  • <head> obsahuje metainformace o dokumentu, jako jsou titulek stránky zobrazený v záložce prohlížeče, odkazy na stylové soubory, skripty a další neviditelné informace pro prohlížeč.
  • <body> obsahuje vlastní obsah webové stránky, který je viditelný uživatelům.

Práce s HTML značkami

Každý element v HTML je reprezentován otevírací a uzavírací značkou (např. <p> pro odstavec a </p> pro jeho ukončení) s výjimkou samouzavíracích značek, jako je <img> pro obrázky. Značky mohou obsahovat atributy, které poskytují další informace o elementu, například src u obrázků nebo href u odkazů.

Používání CSS s HTML

Pro vizuální stylování HTML elementů se používá Cascading Style Sheets (CSS). CSS může být aplikováno přímo do HTML značek pomocí atributu style, vloženo do hlavičky dokumentu pomocí <style> tagu, nebo externě odkazováno pomocí <link> tagu. CSS umožňuje oddělit obsah od prezentace a poskytuje bohaté možnosti pro vizuální design.

Interaktivita pomocí JavaScriptu

Ačkoli HTML a CSS jsou zásadní pro strukturu a vzhled webové stránky, JavaScript (JS) přidává interaktivitu. JS kód může být vložen přímo do HTML dokumentu nebo externě odkazován. Umožňuje reagovat na uživatelské akce, manipulovat s HTML a CSS v reálném čase a komunikovat se serverem bez nutnosti obnovovat stránku.

Důležité HTML značky a jejich použití

  • <h1><h6>: Nadpisy různých úrovní, kde <h1> má nejvyšší prioritu.
  • <a href="/URL">: Hyperodkazy na jiné stránky nebo zdroje.
  • <ul>, <ol>, <li>: Nečíslované a číslované seznamy.
  • <table>: Vytvoření tabulky s řádky (<tr>), hlavičkami (<th>) a buňkami (<td>).
  • <form>: Formuláře pro sběr uživatelských dat.

Základy dobré praxe

Při tvorbě webových stránek je důležité dodržovat standardy a osvědčené postupy, jako je používání sémantických značek pro lepší přístupnost a SEO, optimalizace obrázků pro rychlejší načítání a zabezpečení formulářů proti zneužití. Komentáře v kódu pomáhají s jeho čitelností a údržbou.

HTML je neustále se vyvíjející jazyk, a proto je důležité zůstat v obraze o nových značkách a postupech. Vývoj webových technologií nabízí stále nové možnosti pro design a funkčnost webových stránek, a udržení kroku s těmito změnami může být klíčem k úspěchu ve světě webdesignu.