Košík je prázdný

AlmaLinux, jakožto open-source operační systém, který se stal populární alternativou k CentOS, nabízí uživatelům různé metody pro konfiguraci síťových nastavení, včetně IP adresy, gateway (brány) a network (síťových) konfigurací. Pro účely tohoto článku předpokládáme, že máte základní znalosti práce v Linuxu a že máte správná oprávnění pro provedení změn v systému.

Příprava

Než začnete měnit nastavení, je dobré si ověřit současnou konfiguraci vaší sítě. To můžete provést pomocí příkazu ip addr nebo ifconfig (pokud je instalován). Tím získáte přehled o všech síťových rozhraních a jejich aktuálních nastaveních.

Změna IP adresy a síťových nastavení

V AlmaLinux můžete síťová nastavení konfigurovat jak graficky přes uživatelské rozhraní, tak i příkazovou řádkou. Zde se zaměříme na příkazovou řádku, která je preferovanou metodou pro servery a pro uživatele, kteří preferují rychlé a efektivní nastavení.

  1. Identifikace síťového rozhraní

    Nejprve je potřeba identifikovat název síťového rozhraní, které chcete konfigurovat. To můžete udělat pomocí příkazu nmcli d, který zobrazí seznam všech dostupných síťových rozhraní.

  2. Změna IP adresy

    Pro změnu IP adresy rozhraní využijte NetworkManager přes nástroj nmcli. Předpokládáme, že chcete nastavit statickou IP adresu. Příkaz může vypadat následovně:

    Nahraďte <Název_Rozhraní>, <Nová_IP_Adresa> a <IP_Adresa_Gateway> vašimi konkrétními hodnotami. Masku /24 můžete změnit podle vaší síťové konfigurace.

    nmcli con mod <Název_Rozhraní> ipv4.addresses <Nová_IP_Adresa>/24 ipv4.gateway <IP_Adresa_Gateway> ipv4.method manual
    
  3. Nastavení DNS serverů

    DNS servery můžete nastavit přidáním ipv4.dns <DNS_Servery> do předchozího příkazu. Oddělte více DNS serverů čárkou.

  4. Aplikace změn

    Po provedení změn je nutné restartovat síťové rozhraní pro aplikaci nových nastavení. To můžete udělat pomocí příkazů:

    nmcli con down <Název_Rozhraní>
    nmcli con up <Název_Rozhraní>
    
  1. Tímto způsobem dojde k restartu rozhraní a aplikaci nových nastavení.

Alternativní metoda: Konfigurační soubory

Pokud preferujete manuální úpravu konfiguračních souborů, můžete editovat soubor v /etc/sysconfig/network-scripts/ odpovídající vašemu síťovému rozhraní (např. ifcfg-eth0 pro ethernetové rozhraní eth0). Zde můžete nastavit IP adresu, bránu, DNS servery a další parametry přidáním nebo změnou řádků, jako jsou BOOTPROTO=none, IPADDR=<Nová_IP_Adresa>, GATEWAY=<IP_Adresa_Gateway>, atd. Po úpravě konfiguračního souboru restartujte síťové služby nebo celý systém pro aplikaci změn.

 

Změna IP adresy, gateway a network nastavení na AlmaLinux vyžaduje základní pochopení síťových konceptů a schopnost práce s příkazovou řádkou nebo editací konfiguračních souborů. Vždy se ujistěte, že máte zálohu původních konfigurací, aby bylo možné snadno obnovit původní stav v případě potřeby.