Košík je prázdný

Widgety jsou jedním z klíčových prvků, které přispívají k dynamické a flexibilní struktuře webů postavených na platformě Wordpress. Jedná se o malé nezávislé bloky, které lze přidávat do předem definovaných oblastí vašeho webu, známých jako widget-ready areas nebo sidebar (postranní lišta). Tyto oblasti se obvykle nacházejí v bočním sloupci, v patičce (footer) nebo v hlavičce (header) webu, avšak závisí na konkrétní šabloně (téma), kterou pro svůj web používáte.

Typy widgetů

WordPress nabízí širokou paletu předdefinovaných widgetů, včetně:

  • Text: Umožňuje vložení libovolného textu nebo HTML.
  • Poslední příspěvky: Zobrazuje seznam nejnovějších příspěvků na vašem webu.
  • Kategorie: Umožňuje návštěvníkům procházet příspěvky podle kategorií.
  • Vyhledávání: Přidává do vašeho webu vyhledávací formulář.
  • Vlastní menu: Umožňuje zobrazení vlastních navigačních menu.

Mimo standardní soubor widgetů můžete využít i widgety třetích stran, které jsou k dispozici prostřednictvím pluginů, rozšiřujících funkcionalitu vašeho WordPress webu.

Jak přidat a upravit widgety

  1. Přístup k widgetům: Ve vašem WordPress administračním rozhraní navigujte do sekce Vzhled > Widgety. Zde uvidíte seznam dostupných widgetů a oblasti, kam je můžete přidat.

  2. Přidání widgetu: Pro přidání widgetu jednoduše přetáhněte vybraný widget z dostupných widgetů do požadované widget-ready oblasti. Alternativně můžete kliknout na widget a vybrat umístění, kam chcete widget přidat.

  3. Konfigurace widgetu: Po přidání widgetu do oblasti se obvykle zobrazí možnosti pro jeho konfiguraci. Tyto možnosti se liší v závislosti na typu widgetu, ale obvykle můžete upravit titulek, text nebo jiné specifické nastavení widgetu.

  4. Uložení a přizpůsobení: Po provedení změn nezapomeňte na widget kliknout na tlačítko Uložit. Některé šablony také podporují přizpůsobení widgetů přímo přes Nástroj pro přizpůsobení vzhledu (Vzhled > Přizpůsobit), což vám umožní v reálném čase vidět, jak vaše změny ovlivní vzhled webu.

Pokročilé využití widgetů

Pokročilejší uživatelé mohou využít widgety pro implementaci komplexnějších funkcí na svých webech, včetně:

  • Vložení vlastního kódu (např. HTML, CSS, JavaScript) prostřednictvím textového widgetu pro speciální efekty nebo funkce.
  • Využití widgetů pro zobrazení reklam, sociálních médií feedů nebo pro integraci s externími službami.
  • Vytvoření vlastních widgetů pomocí WordPress API pro specifické potřeby vašeho webu.

 

Widgety představují významný prvek v ekosystému WordPress, poskytující uživatelům jednoduchý a efektivní způsob, jak přidávat, upravovat a spravovat obsah na jejich webech bez nutnosti hluboké technické znalosti. Díky jejich široké paletě použití a snadné konfiguraci se widgety staly základním stavebním prvkem pro mnoho webů.