Košík je prázdný

Přechod vašeho Wordpress webu na HTTPS zvyšuje bezpečnost vaší stránky a důvěru uživatelů. Zde je krok za krokem návod, jak na to.

Předpoklady

  1. Zálohování webu: Před jakýmkoli zásahem do nastavení vašeho webu je důležité provést kompletní zálohování.
  2. Zkontrolujte hosting: Ujistěte se, že váš hostingový plán podporuje SSL/TLS certifikáty. Mnoho hostingů již nabízí zdarma certifikáty od Let's Encrypt.

Krok 1: Pořízení SSL certifikátu

  1. Výběr certifikátu: Vyberte typ certifikátu, který potřebujete (např. Let's Encrypt pro základní použití, placené certifikáty pro e-commerce).
  2. Aktivace přes hosting: Většina webhostingů umožňuje aktivovat SSL certifikát přímo z kontrolního panelu.
  3. Manuální instalace: Pokud váš hosting neposkytuje SSL automaticky, můžete certifikát získat samostatně a nainstalovat ho ručně podle návodu poskytovatele.

Krok 2: Konfigurace WordPressu pro používání HTTPS

  1. Přihlaste se do WordPress: Jděte do administračního rozhraní vašeho webu.
  2. Nastavení adresy webu: V části Nastavení > Obecné, změňte adresy WordPress a URL webu tak, aby začínaly protokolem HTTPS.
  3. Přesměrování na HTTPS: Chcete-li zajistit, že se veškerý provoz přesměruje na HTTPS, můžete využít pluginy jako je Really Simple SSL, nebo přidat pravidla přesměrování do souboru .htaccess.

Krok 3: Úprava obsahu a zdrojů webu

  1. Aktualizace odkazů: Zajistěte, aby veškerý interní obsah (odkazy, obrázky, skripty) používal HTTPS. Pluginy jako Search and Replace mohou pomoci automatizovat tento proces.
  2. Externí zdroje: Ujistěte se, že všechny externí zdroje (např. knihovny JavaScript, CSS soubory) jsou načítány přes HTTPS.

Krok 4: Testování a ladění

  1. Ověření SSL: Pomocí online nástrojů jako SSL Labs SSL Test ověřte správnou instalaci a konfiguraci vašeho SSL certifikátu.
  2. Procházení webu: Procházejte svůj web a hledejte chyby smíšeného obsahu, které by mohly způsobit varování v prohlížeči.

Krok 5: Aktualizace u Google

  1. Google Search Console: Přidejte HTTPS verzi vašeho webu do Google Search Console a případně nastavte preferovanou verzi webu.
  2. Sledování provozu: Monitorujte svůj web na chyby a sledujte provoz, abyste zajistili, že přechod na HTTPS nepřinesl neočekávané problémy.

 

Přechod na HTTPS je důležitým krokem pro zabezpečení vašeho WordPress webu. I když proces může na první pohled vypadat složitě, dodržováním těchto kroků zajistíte hladký přechod pro sebe i vaše uživatele. Nezapomeňte pravidelně kontrolovat vaši stránku na chyby a udržovat SSL certifikát aktuální.