Košík je prázdný

Přesměrování domény je běžná praxe na internetu, která umožňuje, aby byla návštěvníkům Webové stránky automaticky přesměrována na jinou doménu. Tato metoda se často využívá při rebrandingu, sloučení webových stránek nebo pro jednodušší zapamatovatelnost URL. Níže naleznete pět konkrétních návodů, jak tento proces realizovat pomocí různých skriptů a technologií.

1. Přesměrování pomocí .htaccess na Apache serveru

Pro webové servery běžící na Apache můžete pro přesměrování použít soubor .htaccess. Tento přístup umožňuje rychlé a efektivní přesměrování bez nutnosti zásahu do kódu stránky.

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^původnídoména\.com [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://novádoména.com/$1 [L,R=301]

Tento kód aktivuje modul mod_rewrite, zkontroluje, zda se požadavek týká specifické domény (původnídoména.com), a poté všechny požadavky přesměruje na novádoména.com, přičemž zachová cestu a query parametry.

2. Přesměrování v Nginx

Pokud váš web běží na serveru Nginx, přesměrování se nastavuje v konfiguračním souboru serveru. Níže je uveden příklad, jak přesměrovat celou doménu:

server {
    server_name původnídoména.com;
    return 301 $scheme://novádoména.com$request_uri;
}

Tento příklad definuje serverový blok pro původnídoména.com a přesměruje všechny požadavky na novádoména.com, přičemž udrží původní cestu a query parametry.

3. Přesměrování pomocí JavaScriptu

Pro případy, kdy nemáte přístup k serverové konfiguraci nebo chcete přesměrování řešit přímo na klientovi, můžete použít JavaScript:

if (window.location.hostname == "původnídoména.com") {
    window.location.href = "http://novádoména.com" + window.location.pathname + window.location.search;
}

Tento skript zkontroluje hostname v URL a pokud odpovídá původnídoména.com, přesměruje uživatele na novádoména.com, zachovávajíc původní cestu a parametry.

4. Přesměrování pomocí PHP

Pokud je váš web postaven na PHP, můžete přesměrování provést pomocí následujícího skriptu umístěného na začátku vašeho index.php souboru:

if ($_SERVER['HTTP_HOST'] == 'původnídoména.com') {
    header('Location: http://novádoména.com'.$_SERVER['REQUEST_URI'], true, 301);
    exit;
}

Tento kód zkontroluje HTTP_HOST a přesměruje návštěvníky na novádoména.com, přičemž zachová cestu a query parametry.

5. Přesměrování pomocí HTML

I když je to méně obvyklé, můžete pro jednoduché případy použít i čisté HTML pomocí meta tagu refresh v hlavičce HTML dokumentu:

<meta http-equiv="refresh" content="0; url=http://novádoména.com">

Tento tag okamžitě přesměruje uživatele na novádoména.com. Hlavní nevýhodou je, že tento přístup neodesílá HTTP status kód pro přesměrování, což může být negativní z hlediska SEO.

Při výběru metody přesměrování je důležité zvážit, jaké technologie jsou na vašem serveru dostupné, a zda je důležité zachovat SEO hodnocení domény. Vždy testujte přesměrování v bezpečném prostředí, než je aplikujete na produkční server.