Košík je prázdný

V dnešní době, kdy jsou webové aplikace stále více závislé na dynamickém zpracování na straně serveru, se Node.js stal jedním z předních prostředí pro vývoj takovýchto aplikací. Když přijde čas na nasazení těchto aplikací na produkční server, je důležité zajistit, aby byly spolehlivě spuštěny 24/7 bez nutnosti manuálního zásahu. Zde přichází na řadu PM2, pokročilý, výkonný a flexibilní správce procesů pro Node.js, který umožňuje uživatelům snadno spravovat a udržovat své aplikace v provozu. Tento článek poskytuje krok za krokem průvodce, jak zprovoznit Node.js aplikaci na Virtual private server (VPS) pomocí PM2.

1. Příprava prostředí

Před spuštěním aplikace je nutné mít nainstalovaný Node.js a NPM (Node Package Manager). To lze provést pomocí následujících příkazů:

curl -sL https://deb.nodesource.com/setup_14.x | sudo -E bash -
sudo apt-get install -y nodejs

2. Instalace PM2

PM2 je nástroj, který běží jako služba v pozadí a automaticky restartuje vaši aplikaci, pokud dojde k jejímu pádu. PM2 může být snadno nainstalován pomocí NPM:

sudo npm install pm2 -g

3. Nastavení aplikace

Po instalaci PM2 je čas připravit vaši Node.js aplikaci. Ujistěte se, že vaše aplikace je nahrána na VPS a že všechny závislosti jsou správně nainstalovány pomocí příkazu npm install ve složce vaší aplikace.

4. Spuštění aplikace pomocí PM2

Aplikaci můžete spustit pomocí PM2 jednoduchým příkazem, který také umožní, aby byla vaše aplikace automaticky restartována po restartu systému:

pm2 start app.js --name "mojeAplikace"

Nahraďte app.js názvem souboru, který spouští vaši aplikaci, a mojeAplikace příznačným názvem pro vaši aplikaci.

5. Nastavení automatického restartování

PM2 nabízí možnost automaticky restartovat aplikace po restartu serveru. Toho lze dosáhnout pomocí příkazu:

pm2 startup systemd

Po spuštění tohoto příkazu PM2 zobrazí příkaz, který je třeba zkopírovat a spustit, aby byla tato funkce aktivována.

6. Udržování aplikace

PM2 poskytuje užitečné příkazy pro správu běžících aplikací, jako je sledování logů, zobrazení seznamu spuštěných procesů a jejich restartování:

  • Pro zobrazení logů použijte pm2 logs.
  • Pro zobrazení seznamu všech aplikací spravovaných PM2 použijte pm2 list.
  • Pro restartování aplikace použijte pm2 restart mojeAplikace.

 

PM2 je výkonný nástroj pro správu Node.js aplikací, který zjednodušuje jejich nasazení a udržování na produkčních serverech. Díky PM2 můžete mít jistotu, že vaše aplikace bude vždy běžet bez ohledu na okolnosti. S tímto průvodcem byste měli být schopni snadno zprovoznit a spravovat vaše Node.js aplikace na jakémkoli VPS.