Košík je prázdný

OpenVSwitch (OVS) je open-source vícevrstvý software určený primárně pro virtualizaci síťových infrastruktur. Tento nástroj umožňuje vytvářet, spravovat a analyzovat virtuální sítě, a to i v prostředích s vysokými požadavky na výkon a flexibilitu. Díky své široké podpoře a integraci s řadou virtualizačních technologií, jako jsou VMware, VirtualBox, a zejména s Linuxovými kontejnery a nástroji typu Docker a Kubernetes, se OVS stal stěžejní součástí moderních datových center a cloudových řešení.

Instalace OpenVSwitch

Instalace OpenVSwitch na Linuxu (například na systémech založených na Debianu nebo Ubuntu) je přímočará. Můžete ji provést pomocí následujícího příkazu:

sudo apt-get update && sudo apt-get install openvswitch-switch

Po instalaci můžete pomocí příkazu ovs-vsctl show zkontrolovat, zda byl OVS úspěšně nainstalován a zda je spuštěn.

Vytvoření virtuální sítě pomocí OpenVSwitch

1. Vytvoření virtuálního switch

Prvním krokem při nastavování virtuální sítě je vytvoření virtuálního switch. To lze provést pomocí příkazu ovs-vsctl add-br. Například pro vytvoření switch s názvem br0 použijte:

sudo ovs-vsctl add-br br0

2. Přidání portů do virtuálního switch

Po vytvoření virtuálního switch je možné do něj přidávat porty. To se dělá pomocí příkazu ovs-vsctl add-port. Pro přidání ethernetového portu eth0 do switch br0 použijte:

sudo ovs-vsctl add-port br0 eth0

Porty mohou být fyzické (např. ethernetové porty na serveru) nebo virtuální (např. virtuální rozhraní vytvořené pro kontejnery nebo virtuální stroje).

3. Konfigurace IP adresy pro virtuální switch

Virtuálnímu switch lze přiřadit IP adresu, která umožňuje komunikaci s ostatními zařízeními ve stejné síťové doméně. Přiřazení IP adresy se provádí standardním způsobem pro síťová rozhraní v Linuxu, například:

sudo ip addr add 192.168.1.1/24 dev br0

Správa a monitorování OpenVSwitch

OVS nabízí širokou paletu nástrojů a příkazů pro správu a monitorování vašich virtuálních sítí. Některé z nejčastěji používaných příkazů zahrnují:

  • ovs-vsctl: Nástroj pro dotazování a úpravu konfigurace OVS.
  • ovs-ofctl: Nástroj pro interakci s OpenFlow pravidly, které řídí směrování paketů v rámci virtuální sítě.
  • ovs-appctl: Nástroj pro interakci a získání stavových informací od různých komponent OVS.

 

OpenVSwitch představuje robustní a flexibilní řešení pro správu virtuálních sítí, které lze efektivně využít v širokém spektru prostředí od malých laboratoří po velká datová centra. Díky jeho otevřené architektuře a široké podpoře ze strany komunity i komerčních produktů se jedná o ideální nástroj pro každého, kdo hledá efektivní způsob, jak spravovat složité virtuální síťové infrastruktury.