Košík je prázdný

V dnešní době, kdy je vysoká dostupnost a redundance klíčovými aspekty pro každou síťovou infrastrukturu, se konfigurace Master-Slave DNS serverů s použitím BIND9 jeví jako standardní řešení. Domain Name System (DNS) je nezbytnou součástí internetové infrastruktury, umožňující překlad doménových jmen na IP adresy. Tento článek vysvětluje, jak nakonfigurovat BIND9 pro vytvoření robustního DNS systému s využitím Master-Slave architektury.

Co je BIND9

BIND (Berkeley Internet Name Domain) je nejrozšířenější softwarová implementace DNS. Verze 9 přináší rozsáhlé možnosti konfigurace, včetně podpory pro IPv6, TSIG (Transaction SIGnature), DNSSEC (DNS Security Extensions) a mnoho dalších. BIND9 je ideální volbou pro provoz Master-Slave DNS architektury.

Základní principy Master-Slave architektury

V Master-Slave konfiguraci, Master server spravuje a uchovává primární kopii zónového souboru, zatímco Slave servery drží pouze sekundární kopie, které jsou pravidelně aktualizovány z Master serveru. Toto uspořádání zajišťuje redundanci a vysokou dostupnost DNS služeb, jelikož v případě výpadku Master serveru mohou Slave servery bez problémů pokračovat v obsluze DNS dotazů.

Konfigurace Master DNS serveru s BIND9

  1. Instalace BIND9 - Nejprve je potřeba nainstalovat BIND9. V závislosti na vašem operačním systému může instalace vypadat například takto:

    sudo apt-get update
    sudo apt-get install bind9
    
  2. Konfigurace zónového souboru - Zónový soubor obsahuje informace o doméně, kterou chcete spravovat. Tento soubor se obvykle nachází v /etc/bind/named.conf.local. Zde je příklad konfigurace pro doménu example.com:

    zone "example.com" {
        type master;
        file "/etc/bind/db.example.com";
        allow-transfer { IP_adresa_slave_serveru; };
    };
    
  3. Nastavení záznamů v zónovém souboru - Vytvořte a nakonfigurujte zónový soubor /etc/bind/db.example.com podle vašich potřeb. Zahrněte záznamy typu A, MX, CNAME, atd.

 

Konfigurace Slave DNS serveru s BIND9

  1. Instalace BIND9 - Proces instalace je identický jako u Master serveru.

  2. Konfigurace zónového souboru - Pro Slave server je konfigurace zóny podobná, ale s type slave a specifikací Master serveru:

    zone "example.com" {
        type slave;
        masters { IP_adresa_master_serveru; };
        file "/var/lib/bind/db.example.com";
    };
    

 

Zajištění bezpečnosti

  • Použijte TSIG pro autentizaci aktualizací zón - To zabraňuje neautorizovaným změnám v DNS záznamech.
  • Konfigurace firewallu - Omezte přístup k DNS serverům jen na nezbytně nutné porty (například UDP a TCP port 53).

Testování a ladění

Po dokončení konfigurace je důležité provést důkladné testování obou serverů. Můžete použít nástroje jako dig nebo nslookup k ověření správné funkčnosti DNS dotazů.

 

Implementace Master-Slave architektury s BIND9 je efektivním řešením pro zvýšení dostupnosti a redundance vašich DNS služeb. Díky rozsáhlým možnostem konfigurace a podpoře moderních technologií je BIND9 ideální volbou pro správu vaší DNS infrastruktury. Nezapomeňte věnovat pozornost bezpečnosti a pravidelně testovat konfiguraci pro udržení vysoké úrovně služeb.