Košík je prázdný

Pi-hole je populární open-source nástroj, který slouží jako síťový ad blocker a DNS server. Jeho hlavní předností je možnost blokování reklam na úrovni sítě, což znamená, že reklamy budou filtrovány pro všechna zařízení připojená k dané síti. Nastavení Pi-hole na virtuálním privátním serveru (VPS) je efektivním způsobem, jak získat kontrolu nad reklamami a sledováním na internetu bez potřeby instalace blokátorů reklam na jednotlivých zařízeních. V tomto článku si krok za krokem popíšeme, jak Pi-hole nastavit na VPS.

Příprava

Než začneme s instalací Pi-hole, je nutné mít připravený VPS. Většina poskytovatelů VPS umožňuje výběr z několika operačních systémů. Pro účely tohoto návodu budeme předpokládat, že používáte Debian nebo Ubuntu, jelikož tyto distribuce jsou široce podporovány a dobře dokumentovány.

  1. Aktualizace systému: Nejprve je potřeba provést aktualizaci systému. Přihlaste se do svého VPS přes SSH a spusťte následující příkazy:
    sudo apt update
    sudo apt upgrade -y
    ​
  2. Nastavení statické IP adresy: Ačkoli to není vždy nutné, doporučuje se nastavit na VPS statickou IP adresu, aby Pi-hole byl vždy dostupný na stejné adrese. Nastavení se liší podle konfigurace sítě a poskytovatele VPS.

Instalace Pi-hole

Po přípravných krocích přejdeme k samotné instalaci Pi-hole.

  1. Stažení a instalace: Pi-hole nabízí jednoduchý instalační skript, který automatizuje celý proces instalace. Skript spustíte pomocí následujícího příkazu:
    curl -sSL https://install.pi-hole.net | bash
    ​
  2. Konfigurace: Během instalace budete vyzváni k základní konfiguraci, jako je výběr rozhraní, DNS poskytovatelů a filtrování úrovně blokování. Pro začátek můžete ponechat výchozí nastavení, které lze později změnit v administračním rozhraní Pi-hole.

Nastavení DNS

Po instalaci Pi-hole je nutné nastavit vaše zařízení (nebo celou síť), aby používala Pi-hole jako primární DNS server.

  1. Nastavení na routeru: Nejsnazší způsob, jak zajistit, aby všechna zařízení ve vaší síti používala Pi-hole, je změnit nastavení DNS serveru přímo na vašem routeru. V nastavení DHCP serveru routeru nastavte IP adresu vašeho Pi-hole jako primární DNS server.
  2. Nastavení na jednotlivých zařízeních: Pokud nemůžete nebo nechcete měnit nastavení na routeru, můžete nastavit Pi-hole jako DNS server na každém zařízení zvlášť. Postup se liší podle operačního systému, ale obecně najdete možnost nastavení DNS v nastaveních síťového připojení.

Správa a údržba

Pi-hole nabízí webové rozhraní pro správu a monitorování. Po instalaci můžete přistupovat k administračnímu rozhraní Pi-hole prostřednictvím IP adresy vašeho VPS v prohlížeči.

  • Aktualizace: Pro udržení systému bezpečného a efektivního je doporučeno pravidelně aktualizovat Pi-hole i operační systém VPS.
  • Blokovací seznamy: Pi-hole umožňuje přidávat a upravovat seznamy domén k blokování. Pro maximální účinnost můžete průběžně přidávat seznamy, které jsou specializované na blokování různých typů obsahu.

 

Nastavení Pi-hole na VPS je účinným způsobem, jak zlepšit online soukromí a bezpečnost tím, že se zbavíte nežádoucích reklam a sledovacích skriptů na úrovni sítě. S trochou konfigurace můžete vytvořit robustní řešení pro blokování reklam, které bude sloužit všem zařízením ve vaší domácnosti nebo organizaci.