Košík je prázdný

BorgBackup (zkráceně Borg) je vysoce efektivní nástroj pro vytváření záloh, který nabízí deduplikaci, šifrování a kompresi dat. Jeho hlavní předností je schopnost minimalizovat potřebný diskový prostor a zároveň zachovat bezpečnost zálohovaných dat. V tomto článku prozkoumáme, jak BorgBackup používat pro vytvoření efektivního a bezpečného zálohovacího řešení.

Základy BorgBackup

Instalace a konfigurace

Pro instalaci BorgBackup na většině Linuxových distribucí můžete použít správce balíčků. Například na distribucích založených na Debianu můžete použít příkaz:

sudo apt-get install borgbackup

Po instalaci je prvním krokem inicializace zálohovacího repositáře, který bude obsahovat vaše zálohy. Při inicializaci můžete specifikovat, zda chcete repositář šifrovat. Pro šifrovaný repositář použijte:

borg init --encryption=repokey /cesta/do/repozitáře

Vytváření záloh

Zálohování souborů s BorgBackup je snadné. Následující příkaz vytvoří zálohu všech souborů v určitém adresáři a pojmenuje ji podle aktuálního data a času:

borg create --verbose --progress /cesta/do/repozitáře::záloha-{now:%Y-%m-%d} /cesta/ke/zálohovaným/souborům

Deduplikace

Borg automaticky provádí deduplikaci, což znamená, že pokud vytváříte více záloh, duplicitní soubory budou uloženy pouze jednou. Toto výrazně snižuje potřebný prostor pro zálohy.

Šifrování a komprese

K šifrování záloh Borg používá silné šifrovací algoritmy. Při inicializaci repositáře s volbou --encryption=repokey se vytvoří šifrovací klíč, který je nezbytný pro dešifrování záloh. Je důležité tento klíč bezpečně zálohovat.

Borg také podporuje kompresi záloh. Můžete zvolit různé úrovně komprese pomocí přepínače --compression. Například pro použití lz4 komprese, která nabízí dobrý kompromis mezi rychlostí a účinností, použijte:

borg create --compression lz4 /cesta/do/repozitáře::záloha-{now} /cesta/ke/zálohovaným/souborům

Obnova záloh

Pro obnovu souborů z zálohy použijte příkaz borg extract:

borg extract /cesta/do/repozitáře::název-zálohy

Je důležité testovat obnovu záloh pravidelně, aby bylo zajištěno, že data lze spolehlivě obnovit v případě potřeby.

Praxe a pokročilé funkce

Borg nabízí řadu pokročilých funkcí, včetně přímého montování záloh jako souborového systému pomocí borg mount, což umožňuje snadný přístup k zálohovaným souborům bez nutnosti celé zálohy obnovit. Tato funkcionalita je obzvláště užitečná pro obnovu jednotlivých souborů.

Další pokročilé možnosti zahrnují plánování záloh pomocí cronu, automatizaci čištění starých záloh a integraci do skriptů pro zvýšení efektivity zálohovacích procesů.

Využití BorgBackup pro deduplikované, šifrované a komprimované zálohy nabízí významné výhody v oblasti úspory prostoru, bezpečnosti a efektivity. Díky jeho flexibilitě a rozsáhlým možnostem konfigurace je Borg ideální volbou pro jak osobní, tak i profesionální použití.